Romy Monteiro zegt sorry na racistische ‘grap’

De GTST-actrice kwam onder vuur te liggen nadat ze grapte over haar dichtgeknepen ogen.

Romy Monteiro kwam gisteren onder vuur te liggen nadat ze een 'grap' maakte over haar dichtgeknepen ogen. Op Instagram laat ze nu weten daar veel spijt van te hebben.

Aziatische roots

Romy ging dit weekend samen met haar vriend Jasper Suyk het terras op – want ja, het kan eindelijk weer. Om dit te vieren gingen de twee tortelduifjes gezellig op de kiek. De GTST-actrice deelde de foto in haar Stories, met daarbij de tekst: “Mijn Aziatische afkomst was meer dan ooit zichtbaar. Maar nee, echt jongens, ik heb geen Aziatische roots. I wish. Ook al zie ik er daar uit als Shin Chan.”

De zangeres dacht hiermee een onschuldig grapje te maken, maar dit schoot bij veel volgers in het verkeerde keelgat. Ook actiegroep @broodjekaasmetsambal kreeg hoogte van het kiekje, waarop zij duidelijk maakten dat dit een typisch geval is van racisme jegens Aziatische mensen: “Wanneer zullen mensen (en vooral mensen met zo'n grote invloed, zoals Romy) eindelijk stoppen met het generaliseren van de ogen van alle Aziatische mensen en het associëren met stereotypen zoals Shin Chan?”

Volgens de actiegroep zijn dit soort opmerkingen niet onschuldig. “Ze dwingen een samenleving af die ons eraan blijft herinneren dat onze 'Aziatische ogen' verschillen van de westerse schoonheidsnorm en daarom ongewenst zijn. Dit is zo schadelijk, vooral voor de Aziatische jeugd”, zo laten ze weten op Instagram.

Excuses

Geschrokken van alle ophef biedt Romy niet snel daarna haar verontschuldigingen aan. “Dit voelde voor mij als een grap, een oprechte onschuldige grap”, begint ze op haar Stories. “Maar @broodjekaasmetsambal tikte mij op mijn vingers en terecht. Ik heb dit niet door gehad, maar als ik het teruglees en mij überhaupt verdiep in Asian racism is mijn actie echt te betreuren en niet goed te praten”, laat de actrice weten.

“Bij deze mijn oprechte excuses. Ik ben mij hier nooit bewust van geweest, maar weet nu beter”, schrijft ze. Tot slot heeft ze nog een belangrijke boodschap. “Laten we van elkaar leren en naar elkaar luisteren.”

Beeld: BrunoPress, Instagram

Laatste nieuws