Dit is de reden waarom je trek hebt in vet eten na alcohol

Dit is dus waarom je altijd een pizza of broodje kebab wil na het stappen.

Een avondje stappen pre-corona eindigde na de nodige wijntjes en shotjes steevast met een bezoekje aan de kebabzaak. Ook als we thuis een paar drankjes achteroverslaan hebben wij om de een of andere reden altijd zin in een vette hap. Hoe komt dat eigenlijk?

Effecten van alcohol

De een komt helemaal los na een paar drankjes, de ander wordt duizelig en misselijk en weer een ander kan niet ophouden met huilen. Juist, alcohol heeft op iedereen een ander effect. Toch zijn er een paar effecten die op iedereen van toepassing zijn. Zo voel je je door alcohol minder angstig, ben je minder bewust van je eigen onzekerheden, verandert je energieniveau én krijg je trek in vettig eten. Hoe dit laatste komt? Daar lijken Britse onderzoekers nu eindelijk een oorzaak voor gevonden te hebben.

Trek in vet

Een rijkelijk belegde pizza met knoflooksaus, een broodje kebab of gewoon een patatje met. Na de nodige alcoholische versnaperingen schuiven wij dit allemaal zo naar binnen. Volgens de onderzoekers in Londen heeft dit alles te maken met het effect dat alcohol op je hersenen heeft.

Bepaalde stoffen in alcohol geven je hersenen namelijk het idee dat je uitgehongerd bent. Hoewel dit natuurlijk niet echt zo is, zegt alles in je lichaam dat je moet eten om te overleven. Het liefst zo snel en zo vet mogelijk, als het aan je lichaam ligt. Natuurlijk weten wij wel beter: onze magen zijn vaak allesbehalve leeg en ook een vette hap gaat ons niet redden. De volgende dag voel je je in de meeste gevallen ook nog eens éxtra lamlendig door de combinatie alcohol en fastfood. Ugh, een wijntje minder dan maar?

Een kleine side note: het onderzoek, dat gepubliceerd is in het tijdschrift Nature Communications, werd uitgevoerd op muizen. De onderzoekers denken echter dat hetzelfde effect ook voor mensen geldt. Hmm…

Bron: Metro UK | Beeld: Unsplash

Laatste nieuws