Déze 10 dingen wist jij nog niet over Harry Potter

Wedden dat jij deze dingen nog niet wist?

Lees ook

Vroeger lazen onze ouders ons al voor uit de Harry Potter-boeken en ook de films hebben we inmiddels oneindig vaak gezien. Ben jij ook zo'n fan van Harry Potter en zijn vrienden? Dan is dít het moment om jouw kennis over de wizarding world eens te testen. Hoeveel van deze tien dingen wist jij over Harry Potter?

1. Harry Potter en J.K. Rowling zijn op dezelfde dag jarig

Schrijfster J.K. Rowling heeft Harry Potter dezelfde verjaardag gegeven als de dag waarop zij weer een kaarsje extra mag uitblazen. De twee zijn beiden op 31 juli jarig.

2. J.K. Rowling schreef de Zweinstein-afdelingen voor het eerst op een braakzak

Je weet natuurlijk nooit wanneer je ineens inspiratie krijgt. Toen Rowling de namen van de Zweinstein-afdelingen bedacht, zat ze in een vliegtuig. Met geen laptop in de buurt en niet eens een notitieboekje bij de hand, wat moet je dan? Dan moet je het doen met wat je wél hebt. Rowling pakte een braakzakje uit de stoel voor haar en schreef hierop de iconische woorden Griffoendor, Huffelpuf, Ravenklauw en Zwadderich. En zo waren de Zweinstein-afdelingen geboren.

3. De productie van Harry Potter en de Geheime Kamer werd tijdelijk stilgelegd

Waar heel wat filmsets door het coronavirus stil kwamen te liggen, werd ook de productie van Harry Potter en de Geheime Kamer tijdelijk gestopt. Een luizenuitbraak was de boosdoener hiervan. Niet héél gek met een cast vol 13-jarigen natuurlijk.

4. Jammerende Jenny was de oudste op de set

Over een cast vol 13-jarigen gesproken… Een van die tieners was een stuk ouder dan de rest. Shirley Henderson, die in Harry Potter en de Geheime Kamer de rol van de 14-jarige Jammerende Jenny op zich nam, was toen maar liefst 37 jaar!

5. De Dementors zijn geïnspireerd op J.K. Rowlings depressie

Vlak na de dood van haar moeder in 1990, raakte Rowling in een hevige depressie. Het zwarte gevoel dat ze toen ervoer, zette ze op papier in de vorm van de Dementors. “Het is moeilijk om depressie uit te leggen aan iemand die het nooit heeft gehad, want het is geen verdriet”, vertelde de schrijfster eerder openhartig aan Oprah. “Ik ken verdriet. Als je verdriet hebt, huil je en voel je. Maar het is dat kille ontbreken van gevoelens, dat uitgemergelde gevoel. Dat zijn Dementors.”

6. Tom Feltons zakken moesten worden dichtgenaaid

Met een hoop tieners op de set, moeten er ook een hoop buikjes gevuld worden. Vooral tijdens een lange dag filmen kan de honger behoorlijk toenemen. Ook Tom Felton had daar last van. Om zijn zoete trek op ieder moment van de dag te kunnen stillen, smokkelde hij snoep in zijn gewaad mee naar de set. Dat stond het filmen zodanig in de weg, dat de zakken in zijn gewaad moesten worden dichtgenaaid.

7. J.K. Rowling hoort niet bij Griffoendor

Rowling deelt dan wel dezelfde verjaardag met Harry, maar ze behoren niet tot dezelfde Zweinstein-afdeling. Waar Harry een trotse Griffoendor is, past Rowling volgens zichzelf beter bij Huffelpuf. Eigenschappen als toewijding, hard werken, eerlijkheid, geduld en loyaliteit staan hoog in het vaandel bij de afdeling.

8. Het laatste Harry Potter-boek kreeg codenamen

De boeken van Harry Potter waren zó populair, dat Rowling en uitgeverij Bloomsbury voor het laatste boek een codenaam moesten gebruiken om te voorkomen dat deze werd uitgelekt. Edinburgh Potmakers of The Life and Times of Clara Rose Lovett: An Epic Novel Covering Many Generations: klinkt dat niet als een fantastisch boek? Hmm… geef ons toch maar liever zo'n dik Harry Poter-boek.

9. Harry Potter heeft zóveel brillen en bliksemschichten verbruikt

Bij Harry denk je natuurlijk gelijk aan zijn zwarte, ronde brilletje en zijn litteken in de vorm van een bliksemschicht. Als je denkt dat hiervoor steeds hetzelfde brilletje en hetzelfde plakplaatje worden gebruikt, heb je het erg mis. In totaal kregen Daniel Radcliffe en zijn stuntmannen maar liefst 5800 keer zo'n plakplaatje met het iconische bliksemlitteken opgeplakt. Ook moesten er behoorlijk wat brillen aan te pas komen. Een stuk of 160.

10. J.K. Rowling wist al vroeg hoe Harry Potter zou eindigen

Rowling had Harry Potter bij wijze van spreken nog maar net op papier, of ze wist al hoe het verhaal zou moeten eindigen. In een interview met Daniel Radcliffe himself vertelde de schrijfster dat ze in het eerste jaar dat ze met de boeken was begonnen al een schets had gemaakt van hoe het laatste hoofdstuk eruit moest komen te zien. “Ik wist altijd al dat ik uiteindelijk wilde dat Hagrid Harry – die ogenschijnlijk dood was – zou dragen uit het bos. Ik wist dat ik naar een gevecht in Zweinstein zou toewerken. Ik wist dat Harry vrijwillig zijn dood tegemoet zou lopen, ik plande dat de geesten – met een gebrek aan een beter woord – terug zouden komen en met hem het bos in zouden lopen.”

Bron: Glamour | Beeld: Harry Potter

Laatste nieuws

Zie ook