Aha: dit is waarom je je favoriete parfum opeens niet meer lekker vindt ruiken 

En hier heeft het mee te maken...

Ondanks dat je al jaren van je favoriete geurtje geniet, kan het voorkomen dat je die geur plotseling niet meer lekker vindt ruiken. Parfums die je eerder altijd heerlijk vond, kunnen opeens minder lekker zijn, maar hoe kan dat? Wij zochten het voor je uit.

Geuren en emoties

Je lievelingsgeuren associeer je vaak met mooie momenten. Niet zo gek dat bepaalde geuren je dan ook tot rust kunnen brengen. “Ons reukvermogen is nauw verbonden met het reukcentrum in ons brein”, vertelt wetenschepper Amy Gaper hierover aan Well + Good. Ze licht toe dat dit betekent dat je reukvermogen in verband staat met de delen van je hersenen die je emoties beheersen.

Als je een bepaalde geur ruikt, moet het door allerlei gebieden van de hersenen heen voordat het in het hersengedeelte dat de geur verwerkt terechtkomt. Dit is ook de reden dat geur en emoties sterk met elkaar verbonden zijn. Denk bijvoorbeeld aan het luchtje van je partner – daar word je enorm blij van. Onderzoekers besloten deze connectie tussen geuren en emoties eens onder de loep te nemen.

Stress en geur

Bij een groot aantal proefpersonen lieten de onderzoekers stress opwekkende beelden – zoals oorlogen of auto-ongelukken – zien, om te testen of het reukvermogen zou veranderen. “Na het opwekken van angst worden neutrale geuren als negatief ervaren”, legt één van de onderzoekers uit aan Science Daily. Tijdens het onderzoek bleek zelfs dat wanneer de hoeveelheid stress toeneemt, de geuren als steeds negatiever worden ervaren.

In een normale situatie – zonder (te) grote hoeveelheden stress – wordt alleen het reuksysteem ingeschakeld. Wanneer je angstig bent, gaat ook het emotionele systeem van de hersenen z’n ding doen. En je raadt het al: bij een grote hoeveelheid stress wordt de geur negatief. Draag jij je favoriete geur bijvoorbeeld tijdens een zeer stressvolle periode? Dan kun je die geur onbewust associëren met negativiteit, waardoor je het opeens minder lekker vindt ruiken.

Meteen nog een goede reden om snel te ontstressen:

Bron: Dingen voor Vrouwen, Well + Good | Beeld: iStock

Laatste nieuws