11 tekenen dat je het uit moet maken met je partner

Niet voor elke relatie is een happily ever after weggelegd.

“Als je het weet, dan weet je het”, is een prachtig liefdesadvies dat helaas bij de meeste relaties niet opgaat. Was liefde maar zo easy. Twijfel je of jij en je partner wel meant to be zijn? Lees dan deze onderstaande liefdesadviezen eens goed door. Komen deze signs je maar al te bekend voor? Dan is het misschien beter om een streep te zetten onder je relatie.

1. Je hebt niet het gevoel dat je een prioriteit bent

Natuurlijk komt het weleens voor dat je partner het druk heeft met zijn of haar studie, werk of hobby’s. Maar als je constant het gevoel hebt dat jij op de tweede, derde of misschien wel vierde plaats staat, zit er toch iets niet goed in jullie relatie. Hier mag jij best eerlijk over zijn. Geef aan dat je het fijn zou vinden als je partner wat meer tijd voor jou vrij zou maken. Doet hij of zij dit na al jouw pogingen nog steeds niet? Dan is het misschien beter om een punt te zetten achter je relatie. “Partners die zo met zichzelf bezig zijn en niet zulke relatievaardigheden bezitten, zijn niet in staat om ooit aan jouw emotionele behoeften te voldoen”, vertelt psychotherapeut Parisa Ghanbari aan Cosmopolitan UK.

Rome is niet in één dag gebouwd, dus geef je partner ook de tijd om hieraan te werken. Zie je dat hij of zij probeert aan zichzelf en aan jullie relatie te werken, dan is er zeker nog hoop.

2. Je blijft aan iemand anders denken

Het is hartstikke normaal dat je naast je partner ook andere mensen aantrekkelijk vindt. Wees dan ook zeker niet gealarmeerd als je zo nu en dan een steamy droom over je buurman of je collega hebt. Zelfs in de meest steady relaties is het denken aan anderen helemaal niet gek. Het is echter een ander verhaal als je blijft denken aan een toekomst met diegene of als je het gevoel hebt dat je liever met die andere persoon onder de lakens duikt dan met je eigen partner. Het kan dan maar zo zijn dat je al met één been uit de relatie bent gestapt.

3. Je hebt het gevoel dat jullie niet op hetzelfde niveau zitten

Ben jij helemaal ready om je in een serieuze relatie te storten, maar houdt je partner nog een beetje de boot af? Dat hoeft totaal niet erg te zijn. Het is echter wel belangrijk dat jullie dit naar elkaar uitspreken. Leg jouw verwachtingen van de relatie op tafel, dan kan hij of zij hetzelfde doen. Als jouw partner of crush nog niet toe is aan serious commitment, maar daar wel aan wil werken, hoeft dit niet meteen een dealbreaker te zijn. Gun elkaar de tijd om erachter te komen wat jullie voor elkaar betekenen, wat jullie van de ander verwachten en hoe jullie de toekomst zien.

Merk je toch dat je partner en jij niet op hetzelfde niveau hierover zitten en zit hier geen vooruitgang in? Dan is het misschien beter om de knoop door te hakken. Hoe cliché ook: soms is het de right person, maar de wrong timing.

4. Je ergert je heel snel aan je partner

Wanneer je je partner net leert kennen, is alles nog spannend en hebben jullie het altijd naar je zin samen. Zijn jullie echter al wat langer samen, dan kunnen hier en daar wat ergernissen ontstaan. “Heb je het gevoel dat je moet schreeuwen elke keer dat je partner diezelfde domme grap of hetzelfde saaie verhaal vertelt? Dan is het tijd om een eerlijk gesprek te voeren over jullie relatie”, raadt counselor Suzanne Degges-White aan. Rollen je ogen bij alles wat hij of zij doet, dan is dat een behoorlijke red flag voor jullie relatie.

Het kan ook zijn dat er een diepere reden is waarom jij je zo snel ergert. Misschien heb je het druk op school of voel je je ondergewaardeerd op school. In dat geval kan het best zijn dat jij je afreageert op je partner. “Omdat jij, om wat voor reden dan ook, je frustratie niet kwijt kunt op de desbetreffende situatie, komt die frustratie eruit tegenover je partner”, weet psycholoog Mariana Bockarova. Wees hier eerlijk over tegen je partner. Enne, probeer ietsje liever te doen.

5. Je vindt het eng om over jullie toekomst na te denken

Waar de een zijn of haar toekomst het liefst zo ver mogelijk al uitgestippeld heeft, leeft een ander liever in het moment. Either way, als jij je partner helemáál niet in je toekomst ziet, moeten er wel een paar alarmbellen afgaan. “Door je aan deze persoon vast te blijven houden, terwijl je geen toekomst met diegene ziet, sta je in de weg van diens happily ever after“, aldus psychotherapeut Markesha Miller. “Maar ook sta je in de weg van jouw eigen happily ever after.” Miller stelt voor om je af te vragen waar je jezelf over een jaar ziet. Hand in hand met je partner, of ga je je eigen weg?

6. Je hebt het gevoel dat je partner te aanhankelijk is

Als je in love bent, wil je natuurlijk het liefst al je tijd met diegene doorbrengen. Maar wanneer je partner letterlijk 24/7 samen wil zijn en het niet fijn vindt als je met je vrienden afspreekt, zit er toch iets mis. Het is nooit oké als je partner bepaalt wie je wel of niet mag zien, zelfs niet als dit ‘uit liefde’ is. Jij moet helemaal vrij zijn om je eigen leven te leiden en zelf keuzes te maken.

Heb je nou gewoon een heel drukke week en voelt elk berichtje van je partner al als too much? Dan is het goed om hier eerlijk over te zijn tegen hem of haar. In de meeste gevallen zal je partner dit maar al te goed begrijpen. Enne, wie weet kan-ie wel wat stress wegnemen.

7. Jullie ruziën de laatste tijd veel meer

“Als je het gevoel hebt dat je constant op je tenen loopt om een ruzie te voorkomen, je je alleen en eenzaam voelt na een discussie of als jullie elkaar hevig bekritiseren, zou ik nog eens nagaan of ik in zo’n relatie zou willen blijven”, laat Bockarova weten. “Als we het gevoel hebben dat we niet meer als mens worden gerespecteerd, kan het bijna onmogelijk zijn om van zulke ruzies te herstellen en weer een gezonde liefdesrelatie op te bouwen.”

Bockarova raadt aan om jullie ruzies eens onder de loep te nemen. Is er wederzijds respect? Blijven jullie beiden kalm? Voelt het goed om na een ruzie elkaar een knuffel of een kus te geven? En heb je het gevoel dat jullie na elke ruzie sterker worden in plaats van kwetsbaarder? Dan kan het zo zijn dat jullie het beiden lastig vinden om jullie behoeften en verwachtingen naar elkaar te communiceren. “Maar jullie houden nog steeds van elkaar en respecteren elkaar”, aldus Bockarova.

Daarnaast kunnen de vele ruzies natuurlijk ook door externe factoren beïnvloed worden. Zitten jullie middenin een stressvolle verhuizing? Hebben jullie onlangs iets ergs meegemaakt? Heb jij of heeft je partner momenteel veel stress? “Als jullie externe factoren kunnen aanwijzen die invloed kunnen hebben op jullie relatie, en jullie beiden aan de relatie willen werken, hoeven deze ruzies niet het einde te betekenen”, voegt Ghanbari toe. Zij raadt aan om met elkaar in gesprek te gaan hierover – onderling of met een relatietherapeut. Ook boeken en cursussen kunnen jullie een eind op weg helpen.

8. Je bent nooit in de mood

Heb jij vrijwel nooit zin om met je partner tussen de lakens te duiken? En krijg je er bij alleen het idee al een vies gevoel bij, in plaats van dat je er opgewonden van raakt? Dat is een behoorlijk slecht teken. Als je het echter nog wel fijn vindt om op andere wijzen intiem te zijn met je partner – zoals knuffelen, zoenen en spooning – kan het zo zijn dat je gewoon een tijdje wat minder in de mood bent voor wat sexy time. “Drukte, stress, moeheid – deze dingen kunnen allemaal invloed hebben op je libido”, legt Degges-White uit. Ook medicijnen kunnen je libido aanzienlijk verlagen. Zet dus niet gelijk een streep onder je relatie als je een tijdje niet zo’n zin hebt in een wild avondje.

9. Je voelt je vastgelopen of verveeld in de relatie

In het begin van je relatie was alles nog spannend en exciting. Jullie gingen voor het eerst samen uit eten, op stap, naar de dierentuin en op vakantie. Fast forward een jaar later, en het nieuwe is er toch al wel een beetje van af. Tel daar een lockdown bij op, en veel meer dan samen Netflixen zit er niet in. Het is dan ook niet gek als je je na een tijdje verveelt.

“Er zit een verschil tussen verveeld zijn mét je partner en verveeld zijn dóór je partner”, merkt Bockarova op. Probeer daarom eerst leuke dingen samen in te plannen en uit te proberen. Helpt dit ook niet? Dan kan het best zo zijn dat het tijd is om solo verder te gaan.

10. Je spreekt liever met je vrienden af dan met je partner

“Als je actief bezig bent je relatie te vermijden door al je tijd door te brengen met vrienden, is dit misschien een teken dat je niet aan je relatie wilt werken”, legt Bockarova uit. Volgens Degges-White is het ook een alarmbel als je álle aspecten van je vrijgezelle leven mist.

Voel je echter niet slecht als je wat vaker met je vrienden af wilt spreken. Het kan juist heel gezond zijn om beiden je eigen leven te leiden en beiden met eigen vriendin af te spreken. “Dat je meer tijd met je vrienden doorbrengt dan met je partner, betekent niet gelijk dat je minder van je partner houdt”, aldus Bockarova. Maar als je merkt dat je altijd liever met je vrienden bent dan met je partner, moet je toch eens goed na gaan denken of je een relatie wil.

11. Je blijft hopen dat je partner zal veranderen

“Wachten tot iemand zijn of haar interne kwaliteiten verander, zoals zijn of haar waarden of persoonlijkheid, kost enorm veel inspanning, wilskracht, goei en hard werken”, vertelt Bockarova. Als het voor jou echt een dealbreaker is als een bepaald aspect van je partner niet verandert, moet je je afvragen of je bereid bent alsnog bij diegene te blijven.

Toch zijn er ook situaties waarin het goed is om op verandering te hopen en te hopen. Misschien is je partner hard op zoek naar een nieuwe baan, probeert-ie wat vaker zijn vieze was in de wasmand te gooien, wil hij of zij stoppen met roken of juist beginnen met afvallen. In die gevallen is verandering niet ver weg. “Als ze ambitieus zijn en hard werken, dan is het het waard om te wachten tot zij deze toekomstige doelen bereiken (zoals inkomen hebben om te reizen, een huis te kopen of een gezin te stichten”, aldus Bockarova. Geef dus niet te snel op als je significant other niet in drie tellen een compleet ander persoon is. Geef hem of haar de tijd.

Bron: Cosmopolitan UK | Beeld: Unsplash

Laatste nieuws