doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_menu_allpages');

Versoepelingen vanaf 28 april: einde avondklok en heropening van terrassen

En ook deze dingen zijn vanaf 28 april weer mogelijk.
doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_image_article');
persconferentie

Zonder afspraak kunnen winkelen om vervolgens op het terras van een koud drankje te kunnen genieten: vanaf 28 april is het weer mogelijk. Deze, en een aantal andere versoepelingen, kondigde demissionair premier Mark Rutte vanavond tijdens de persconferentie aan.

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_top_article');

Risico's moeten verantwoord zijn

Vanaf 28 april kan er weer een drankje op het terras worden genuttigd en is de avondklok niet meer van toepassing. Dit kondigde demissionair premier Mark Rutte vanavond tijdens de persconferentie aan. Eerder vertelde hij nog dat er pas versoepeld zou worden als de piek in het ziekenhuis voorbij zou zijn en daarom was er extra spanning rondom het besluit om op versoepelingen over te gaan.

Rutte haalde aan het begin van de persconferentie de woorden van de voorzitter van het veiligheidsberaad Hubert Bruls aan, namelijk dat we niet met nul risico uit deze crisis kunnen komen. Wel moeten de risico’s volgens Rutte verantwoord zijn. “Dat is en blijft voorlopig een balanceer-act en daar moeten we heel zorgvuldig en voorzichtig in zijn, dat zijn we verplicht aan alle mensen in de zorg”, sprak hij.

De versoepelingen

Desalniettemin is er vanaf 28 april toch sprake van een aantal versoepelingen. “We zijn blij dat dit nu kan, want de samenleving snakt naar meer ruimte en naar meer mogelijkheden voor persoonlijk contact en naar een concreet begin van het einde”, erkent Rutte. Wel benadrukte de demissionair premier dat het een gedurfde stap is en dat het naleven van de basisregels hierdoor nog belangrijker wordt.

De volgende zaken zijn vanaf 28 april weer mogelijk:

  • Op woensdag 28 april, om half 5 in de ochtend, loopt de avondklok af.
  • Het zeer dringende advies voor thuisbezoek gaat van maximaal 1 naar maximaal 2 personen per dag.
  • De buitenterrassen mogen onder voorwaarden weer open van 12:00 tot 18:00 uur. Hierbij geldt dat er per terras maximaal 50 mensen toegelaten mogen worden, met een checkgesprek vooraf, met een reservering (die ter plekke gemaakt kan worden) en een registratie. Mensen mogen met maximaal 2 personen aan een tafel, behalve als ze samen een huishouden vormen.
  • Een winkelafspraak vooraf is niet meer nodig voor winkeliers en warenmarkten. Wel blijft een maximaal aantal klanten per winkel gelden, op basis van de oppervlakte van de winkel.
  • Iedere student in het hoger onderwijs kan vanaf maandag 26 april weer 1 dag per week naar college.
  • Het maximale aantal aanwezigen op een begrafenis gaat naar 100 personen.
  • Theorie-examens voor alle rijopleidingen worden vanaf 28 april weer mogelijk.
doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_bottom_article');