doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_menu_allpages');

Kun je besmet raken met het coronavirus als je je aan de adviezen houdt?

Geen versoepelingen vanaf 21 april: 'Het is nog te vroeg'

Het kabinet hoopt op déze datum de terrassen wel te kunnen openen.
doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_image_article');
versoepelingen

Een middagje shoppen in de stad om vervolgens met een wijntje op het terras te ploffen: even leek het erop dat het na 21 april mogelijk zou zijn. Helaas loopt het aantal coronabesmettingen weer op en heeft het kabinet besloten dat deze versoepelingen nog niet door kunnen gaan.

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_top_article');

Versoepelingen uitgesteld

De coronamaatregelen houden Nederland inmiddels al sinds oktober in z’n greep. Nu de lente eraan komt, is het duidelijk dat mensen snakken naar een uitje in de buitenlucht, en parken en straten stromen dan ook steeds vaker vol. Hierom deden burgemeesters van de vier grote steden al een oproep: laat de terrassen weer opengaan. Zo kunnen mensen zich meer verspreiden in de buitenlucht en kunnen horecaondernemers hun verliezen hopelijk verzachten.

“Het is niet meer uit te leggen dat mensen wel op een kleedje met een fles wijn op het gras gaan zitten, maar dat de horeca de terrassen niet mag openen”, zei Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam. In uitgelekte plannen werd gesproken over versoepelingen per 21 april, maar dat is nu in elk geval met een week uitgesteld.

Zomerplannen

De versoepelingen waren onderdeel van een pakket dat voor een zomer zonder al te strenge maatregelen moest zorgen. Morgen zouden Mark Rutte en Hugo de Jonge deze versoepelingen dan aankondigen. De Jonge liet gisteren al weten dat hij de verwachtingen over de versoepelingen wilde “temperen”. Per 21 april gaan de maatregelen dus niet versoepelen, maar mogelijk bieden de besmettingscijfers een week later meer ruimte voor versoepelingen. Met een piek van 8288 nieuwe besmettingen afgelopen zaterdag, lijken we nog even geduld te moeten hebben.

Morgen vindt er weer een persconferentie plaats. Rutte en De Jonge zullen dan bekendmaken wat er na 20 april staat te gebeuren. Echt grote versoepelingen hoeven we in elk geval niet te verwachten.

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_bottom_article');