Oh no: zo ontdek je of jouw 06-nummer gelekt is via Facebook

De privégegevens van 5,5 miljoen Nederlanders liggen op straat.

Urenlang kunnen wij ons vermaken op social media als Instagram, TikTok en Facebook. Toch is het goed om voorzichtig te zijn met het delen van privégegevens. Dat bleek vorige week wel weer, toen een bestand met de privégegevens van meer dan 533 miljoen Facebookgebruikers online verscheen. Is jouw 06 nummer gelekt? Dat check je met déze tools.

Handige tools

Om erachter te komen of jouw 06-nummer en andere privégegevens betrokken zijn bij het grote datalek van Facebook, moet je je vertrouwen wél even in de handen leggen van zogenoemde ethische hackers. Deze ethische hackers hebben namelijk twee handige tools ontworpen, waarmee jij kunt controleren of jouw privégegevens op straat zijn komen te liggen.

Ten eerste is daar de 'Facebook leak checker'. Hierin moet je je voor- en achternaam invullen om uit te vinden of jouw mobiele nummer is gelekt via Facebook. Als er één of meerdere matches in de Nederlandse database is gevonden, zie je van iedere match de laatste drie cijfers van het bij Facebook bekende 06-nummer.

Ook via benikerbij.nl kun je uitvogelen of jij één van de 5,5 miljoen Nederlanders bent wiens gegevens zijn gelekt. In deze tool hoef je niet jouw voor- en achternaam in te vullen, maar wel je telefoonnummer.

Let op voor oplichting

Denk jij nou: “Ik gebruik al tijden geen Facebook meer, dus dit gaat voor mij niet op.” Think again. Het datalek bestaat namelijk uit gelekte gegevens die al in 2019 zijn buitgemaakt. In dat jaar ontdekte website TechCrunch een database vol telefoonnummers en andere privégegevens van Facebookgebruikers. Volgens RTL Nieuws gaat het om onder meer de voor- en achternaam, woonplaats, relatiestatus, werkgever en telefoonnummer. Van sommige Facebookgebruikers is ook het e-mailadres te vinden. Ai…

Met de gegevens van 5,5 miljoen Nederlanders op straat, is de kans aanwezig dat jouw privégegevens hier ook tussen zitten. Het is gelukkig niet nodig om – wéér – een nieuw wachtwoord te verzinnen. Er zijn namelijk geen wachtwoorden van Facebook gelekt. “Je moet vooral opletten voor oplichting via WhatsApp of sms. Of voor vreemde telefoontjes, iemand die zegt te bellen namens je bank bijvoorbeeld”, weet techjournalist Daniël Verlaan. Komt jouw naam wel in de database voor, maar met een ander telefoonnumer? Het is dan waarschijnlijk dat het niet jouw gegevens zijn, maar van iemand met dezelfde voor- en achternaam.

Hoe kun je jezelf beschermen?

Virtueel nummer. Het lijkt tegenwoordig bijna onmogelijk om je telefoonnummer niet op het internet te delen. Natuurlijk hoef je je nummer niet groot op je Facebookpagina te zetten, maar bij veel websites moet je je telefoonnummer achterlaten om je te kunnen registreren. Toch kun je dit volgens digitale privacy-expert Ray Wallsh beter niet doen. Gebruik daarvoor liever een virtueel nummer. Zo’n nummer kun je vaak gratis aanmaken bij Google Voice of Burner. Dit virtuele nummer schakelt door naar je echte telefoonnummer.

Klik nooit op links. Krijg je een sms’je van je ‘bank’ of ‘huisarts’? Hoe echt het ook lijkt, klik nóóit op de links in zo’n bericht. Bel eerst naar het officiële nummer dat op de website staat aangegeven. Controleer op deze manier of de instantie dit bericht zelf naar jou heeft verstuurd. Dit zal hoogstwaarschijnlijk niet het geval zijn.

Bel de bekende op. Krijg jij ineens een WhatsApp-bericht van ‘je broer’ of ‘je ouders’ met de dringende oproep om geld over te maken? Bel je broer of je ouders dan op het nummer dat je van ze hebt – en dus niet het nieuwe nummer waar je de berichtjes van krijgt.

Wees voorzichtig. Krijg je de persoon niet te spreken, maak dan geen geld over. Ook als de telefoon kapot is, de verbinding slecht is, de microfoon het niet doet, etc. is het verstandig om te wachten met geld overboeken.

Extra beveiliging. Om te voorkomen dat hackers je nummer makkelijk kunnen omleiden, kun je je telefoonprovider vragen om extra beveiliging. Denk hierbij aan een tweede wachtwoord of een PIN om in je account te komen.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws