Waar of niet waar: een sportbeha is écht nodig tijdens het sporten

Wat denk jij?

Lees ook

Als we gaan trainen hijsen we ons in een mooie sportoutfit en dragen we altijd braaf een sportbeha. Maar is dat per se nodig? Wij zochten het voor je uit.

Kleinere borsten

Misschien heb je weleens met een gewone beha gesport en ging dit prima. Als je geen last of pijn hebt, kan je denken dat je geen sportbeha nodig hebt. Toch is het ook met kleinere borsten verstandig om een sportbeha aan te schaffen. Het is namelijk zo dat je borsten geen spieren bevatten. De borst wordt op haar plaats gehouden door de huid en bindweefsel-structuren. Tijdens het sporten bewegen je borsten mee, waardoor de aanhechtingen van het bindweefsel aan de bovenkant uitrekken. Zo kan er striae ontstaan en je borsten kunnen op den duur gaan hangen. Sportbeha's geven genoeg ondersteuning om dit te voorkomen, bij een normale beha is dit niet zo.

Het verschil

Door een sportbeha wordt 74 procent van de beweging opgevangen. Een normale beha vangt maar 38 procent op. Deze zijn namelijk niet gemaakt om beweging op te vangen. Daarnaast is een sportbeha zo ontworpen dat hij geen snijdende bandjes of beugels heeft. Geen schuurplekken op je huid, dus. Ook is de sportbeha vaak gemaakt van een stof die transpiratievocht snel afvoert.

Hoe vind je een goede sportbeha?

Hoe beter de sportbeha aansluit op je lichaam, hoe meer ondersteuning je krijgt. Dit is dus een belangrijk punt. Staar je niet blind op de maat, want hier zijn geen internationale standaarden voor, maar pas de beha het liefst even aan. Bij het passen kan je op en neer springen om te kijken hoe dat voelt.

Als je een grote cupmaat hebt kan je kiezen voor een ingekapselde beha, voor meer ondersteuning. Als je kleine of middelgrote borsten hebt kan je het beste kiezen voor een compressiebeha. Het belangrijkste bij het kiezen van een sportbeha is dat je beha niet knelt. Ga daarom voor een stretchy exemplaar. Good luck!

Bron: Happy in Shape | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook