Last van zweetvoeten? Deze trucjes kunnen je helpen 

Handig!

Lees ook

Het is niet bepaald een sexy onderwerp, maar bijna iedereen heeft er weleens last van (gehad): zweetvoeten. Maar hoe krijg je zweetvoeten? En – nog belangrijker – wat kun je ertegen doen? Wij leggen het je uit.

Zweetvoeten

First things first: je hoeft je absoluut niet te schamen als je last hebt van zweetvoeten. Natuurlijk vinden veel mensen het wel fijn om zweetvoeten te voorkomen. Om te bepalen wat je tegen zweetvoeten kan doen, is het belangrijk om eerst te weten hoe zweetvoeten ontstaan.

Allereerst is het heel belangrijk om je voeten goed te verzorgen. Je voeten hebben veel te verdragen, dag in dag uit, en daarom verdienen ze een beetje extra aandacht. Zeker als je zweetvoeten hebt.

Ruim 60% van de mensen heeft last van zweetvoeten. Jij bent dus echt niet de enige. Zweetvoeten ontstaan door een zweetklier in de voeten die overactief is. Je kunt dit ook ergens anders in het lichaam hebben, zoals bijvoorbeeld onder je oksels, op je rug of op je voorhoofd, maar bij voeten komt dit best vaak voor.

Dit komt ook omdat voeten eigenlijk elke dag, het grootste deel van de dag, ingepakt zitten. Je draagt elke dag sokken en wie weet zelfs elke dag schoenen. Je voeten krijgen dus niet veel zuurstof. Maar te veel zuurstof kan het krijgen van zweetvoeten juist weer verergeren. Als je tien dagen slippers draagt, kunnen je voeten extra veel gaan zweten zodra je weer één dag sokken en schoenen draagt. Het is dus zeker niet altijd makkelijk om wat tegen zweetvoeten te doen.

Wat kun je tegen zweetvoeten doen?

Maar wat kan je doen tegen zweetvoeten? We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: Was je voeten regelmatig
Was je voeten het liefst elke dag. Als je elke dag je voeten wast, dan spoel je alle verkeerde oliën weg, waardoor de poriën vrij komen en minder snel overactief zullen raken. Als je geen fan bent van elke dag jouw voeten wassen, kan je ook regelmatig een voetbad nemen. Dit reinigt je voeten en is ook lekker rustgevend. Win-win!

Tip 2: Draag de juiste (schone) sokken
Het is belangrijk om elke dag je sokken te verschonen, goed te wassen én om de juiste sokken te dragen. Het liefst sokken van wol of katoen. Deze nemen een deel van het zweet op waardoor jouw voeten minder snel nat worden. Tevens laten ze je voeten ook beter ademen waardoor het zweten wordt verminderd.

Tip 3: Geef je schoenen rust
Niet alleen je sokken moeten schoon zijn, jouw schoenen verdienen ook rust na een drukke dag. Als schoenen rust krijgen, zijn ze een stuk schoner. Laat ze daarom elke dag goed luchten zodat de meeste bacteriën doodgaan. Zeker een grote aanrader!

Naast rust moeten jouw schoenen ook echt goed ventilerend zijn. Dan krijgen je voeten genoeg zuurstof en je weet, dat helpt al heel erg. Denk aan slippers en open schoenen. Als je liever dichte schoenen hebt, kun je het beste kiezen voor leren schoenen. Deze bieden je voeten het meeste zuurstof en daarmee maak je je voeten blij.

Beeld: Unsplash, Jan Romero

Laatste nieuws

Zie ook