Heftig: Toprak Yalçiner vertelt voor het eerst over ernstige ziekte

"Alles verloor zijn waarde", vertelt de actrice openhartig.

Voormalig GTST-actrice Toprak Yalçiner heeft een bizarre periode achter de rug. Afgelopen zomer dacht de actrice in blijde verwachting van een kindje te zijn, maar dit bleek anders uit te pakken. In een nieuwe podcastaflevering van Gwen van Poorten doet Toprak voor het eerst openhartig haar verhaal.

Mola-zwangerschap

Afgelopen zomer dacht de actrice in verwachting te zijn van haar tweede kindje, maar helaas bleek het om een mola-zwangerschap te gaan. Aan Gwen vertelt Toprak dat er bij een mola-zwangerschap kort na de bevruchting iets misgaat, waardoor alleen de placenta groeit en er geen embryo meer is. “Dus je kan het zien alsof ik een kwaadaardige tumor in mijn baarmoeder heb gehad. Dat betekent dat je je dus zwanger voelt, maar zonder kind”, vertelt de actrice.

Een heftige aandoening, waarvoor de actrice in totaal twee keer onder het mes moest. Ook was er zelfs even sprake van een volledige verwijdering van de baarmoeder. “Twintig procent van de mensen met deze aandoening sterft”, weet Toprak te vertellen.

Anders in het leven

“Dus, de wereld zei tegen mij: 'Jouw batterij is voor tachtig procent vol'”, gaat Toprak verder. De voormalig GTSTactrice kreeg bovendien te horen dat ze misschien niet lang te leven meer had, en dat bezorgde Toprak een bizar gevoel. “Als je dat meemaakt, dat iemand tegen je zegt: 'Je kan binnen nu en vier jaar doodgaan', dan gebeurt er iets. (…) Alles verloor zijn waarde. Behalve de relatie die ik met mezelf en mijn gezin had.”

Deze traumatische ervaring heeft er bij de actrice voor gezorgd dat ze anders in het leven staat. Met behulp van yoga en meditatie is Toprak er naar eigen zeggen weer bovenop gekomen. Ook gelooft ze in het feit dat alles een reden heeft en ze hierom deze vreselijke aandoening heeft overleefd. “Waarschijnlijk was ik er nog niet klaar voor, want alles in mijn leven gebeurd met een hoger idee, een hoger plan”, legt ze uit.

“Als je niet meer in je kracht staat, dan heb je iets traumatisch nodig om het allemaal bij elkaar te brengen. Je hebt het niet nódig, maar zonder diepe dalen heb je ook geen ups. Dat is iets wat ik, door wat er is gebeurd, heb geleerd.”

Powervrouw

Met de gezondheid van Toprak gaat het op dit moment goed, maar het is wel van belang dat ze regelmatig bloed prikt om de zwangerschapshormonen in haar lichaam in de gaten te houden. Indien deze omhoog schieten moet de actrice een chemokuur ondergaan om de celdeling te vertragen.

Met haar positieve kijk op het leven is de powervrouw allesbehalve bang om dood te gaan. “Ik heb er altijd vrede mee gehad. Zodra je geboren wordt, teken je ook voor de dood. Er is één ding wat we zeker weten: er is een begin – je geboorte – en de dood. Alles wat we daartussen doen is aan ons.” Wauw!

Bron: Spotify (Gwen van Poorten) | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws