Om déze reden is het zo belangrijk om op een vrouw te stemmen

Zie je graag meer vrouwen in de politiek? Stem dan vooral niét op de eerste vrouw.

Lees ook

Op 15, 16 en 17 maart is het zover: de Tweede Kamerverkiezingen. De huidige status quo toont aan dat op dit moment 31 procent van de Tweede Kamerleden vrouw is. En hoewel dit een record is, zien we dit liever veranderen naar 50 procent. Wij leggen je uit hoe dit zit.

Meer vrouwen dan ooit

Er staan meer vrouwen op de kandidatenlijst dan ooit en maar liefst tien partijen hebben een vrouw als lijsttrekker. Van Sigrid Kaag (D66) en Esther Ouwehand (PvdD) tot Lilianne Ploumen (PvdA) en Sylvana Simons (BIJ1). Dat neemt niet weg dat er nog steeds ontzettend veel meer mannen in de politiek zitten en vrouwen hierom dus ondervertegenwoordigd zijn. Think about this: we hebben in de hele geschiedenis nog nooit een vrouwelijke premier gehad.

Als we de boel logisch naast elkaar zouden zetten, dan zou 50 procent van de politiek vrouw moeten zijn, aangezien 50 procent van de samenleving vrouw is. Good to know: een Tweede Kamer die voor de helft uit vrouwen bestaat is niet onmogelijk is. Want ondanks dat er meer mannen op de lijsten staan, zijn er meer dan genoeg verkiesbare vrouwen om tot een gelijke balans te komen.

Enorm belangrijk

Meer vrouwen in de politiek is ontzettend belangrijk, omdat het bewezen is dat politici dan betere besluiten maken. Er zullen onderwerpen aan bod komen die een groter deel van onze samenleving vertegenwoordigen en van meer kanten bekeken worden. Vrouwen hebben toch andere ervaringen die niet goed vertegenwoordigd kunnen worden in een politiek die bestaat uit voornamelijk mannen. Daarbij is zichtbaarheid van vrouwen in de politiek goed voor de emancipatie van vrouwen.

Niet op de eerste vrouw stemmen

Wil je meer vrouwen verkozen krijgen, dan moet je niet automatisch op de eerste vrouw op de lijst stemmen. Zij komt dankzij haar hoge positie vaak toch al in de Tweede Kamer. Kijk daarom naar vrouwen lager op de lijst, juist zij hebben jouw stem nodig.

Een handig hulpmiddel zijn de peilingen, aangezien deze inschatten hoeveel zetels een partij krijgt. Krijgt een partij zes zetels, stem dan op een vrouw vanaf de zesde plek, want zij redden het zonder jouw stem niet. Via deze tactiek stemden kiezers in 2017 drie vrouwen extra in de Tweede Kamer. Hier zie je een overzicht van alle vrouwelijke kandidaten en de meest recente peilingen.

Ook niet de laatste vrouw

Je kunt beter niet op de eerste vrouw stemmen, maar ook niet op de laatste. Deze groep worden de 'lijstduwers' genoemd. Ze willen meestal bijdragen een de populariteit van een partij omdat ze bijvoorbeeld bekend zijn, maar willen niet daadwerkelijk verkozen worden. Je kunt daarom beter stemmen op een vrouw die net buiten de peiling valt.

Uiteraard is kwaliteit belangrijk en moet je dus niet zomaar op een vrouw stemmen, maar een vrouw die jou aanspreekt. Kijk daarom goed welke vrouw past bij jouw eisen.

Meer weten? Neem een kijkje op Stem op een Vrouw. Zij zetten zich in voor meer politieke emancipatie. Hier kun je een stemwijzer doen.

Bron: Happy in Shape, AD, Parool, Glamour, Cosmopolitan, Stem op een Vrouw | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook