Aii: zoveel vrouwen trekken zich niks aan van houdbaarheidsdatum make-up

Wanneer heb jij voor het laatst de houdbaarheidsdatum gecontroleerd?

Dat we een pak melk beter niet meer kunnen opdrinken als de houdbaarheidsdatum is verstreken, weten we allemaal. Toch gebruiken velen van ons wel make-up die al lang niet meer houdbaar is. Kan dat kwaad?

Houdbaarheid

We gebruiken dagelijks make-up en andere cosmeticaproducten en toch weten we er eigenlijk maar weinig van af. Dat blijkt uit een verslag van het Britse onderzoeksbureau Opinium Research, dat onderzoek deed naar het make-upgebruik onder vrouwen. De resultaten waren niet al te best.

Het blijkt namelijk dat maar liefst 66 procent van de vrouwen hun make-up blijft gebruiken wanneer de houdbaarheidsdatum al verstreken is. Zo'n 15 procent van de vrouwen wist niet eens dat er een limiet was. Hoe erg is dat?

Vervelende gevolgen

Misschien denk je dat het weinig kwaad kan om make-up dat er al een tijdje ligt nog te gebruiken. Een mascara die je twee jaar geleden kocht, maar die nog dicht zit of een lippenstift die je al een jaar hebt, maar slechts twee keer hebt gebruikt: wat kan er misgaan? Nou, meer dan je denkt.

Het gebruik van deze make-up kan vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid. Langdurig gebruik van cosmeticaproducten die over datum zijn, kan namelijk leiden tot een gevoelige huid of infecties. Yikes!

Check, check

Een ooginfectie door een oude mascara of een ontstoken velletje door een oude blush: no, thanks. Maar hoe weten we tot wanneer we onze cosmetica kunnen gebruiken?

Dit hoort simpelweg op de verpakking te staan. Zoek naar het symbooltje van een open potje met daarin een getal en de letter 'M'. Het getal staat voor het aantal maanden dat het product na openen nog houdbaar is. Is het product nog gesloten? Dan blijft het langer goed. Oogschaduw, lippenstift en lipgloss kun je 18 tot 24 maanden bewaren in een dichte verpakking, een oogpotlood en lipliner zo’n 18 maanden. Dat is dus allemaal vrij lang. Ook parfum is lang houdbaar, zonder openen zelfs tot ongeveer 36 maanden. Tijd om je beauty stash eens op te ruimen!

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: Pexels

Laatste nieuws