Eloise van Oranje positief getest op coronavirus: 'Ik wist van niks'

Haagse Rechtbank: ‘Avondklok moet direct worden opgeheven’

Er wordt vanmiddag duidelijk gemaakt of de avondklok vanavond nog geldt.
doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_image_article');
avondklok

Breaking news! Zojuist heeft de rechtbank in Den Haag bepaald dat de avondklok per direct moet worden opgeheven. Volgens de rechter was er geen sprake van een noodsituatie en had de avondklok niet op basis van de noodwet ingesteld moeten worden.

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_top_article');

Uitspraak van de rechter

“De rechter heeft vandaag uitspraak gedaan in de rechtszaak van Viruswaarheid tegen de staat waarin Viruswaarheid heeft gevraagd om de avondklok van tafel te halen”, vertelt een woordvoerder van de Haagse Rechtbank in een video op social media. De rechter heeft vandaag besloten dat de avondklok inderdaad moet worden opgeheven.

“De maatregel van de avondklok is gebaseerd op een wet die bedoeld is voor superspoedeisende gevallen. Denk aan een dijkdoorbraak, aan gevallen waarin de regering niet eerst met het parlement kan overleggen om een wet op te stellen.” Dat was hier niet het geval, legt hij uit. “Over de maatregel van de avondklok was al gesproken en gedebatteerd met de kamer. Dat verhoudt zich niet meer tot superspoed.”

Juiste wet

Uiteraard heeft de rechter wel gekeken naar de bijzondere context van deze maatregel. “De rechter heeft overwogen dat er sprake is van een pandemie, van een virus dat muteert en van grote druk op de zorg. Het is een tijd van grote zorg en moeilijke beslissingen. Maar juist ingrijpende maatregelen, zoals de avondklok, die moeten wel op de goede wet gebaseerd zijn”, sluit de woordvoerder af.

Minister Grapperhaus van Justitie laat weten dat hij de uitspraak van de rechter gaat bestuderen. Wat de directe gevolgen zijn van het besluit van de rechtbank, is nog onduidelijk. Het is ook nog onbekend of deze uitspraak van invloed is op de boetes die eerder zijn opgelegd bij overtreding van de avondklok. Naar verluidt wordt er vanmiddag meer duidelijkheid gegeven over het afschaffen van de avondklok.

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_bottom_article');