Waarom worden deelnemers in datingshows zó snel verliefd?

Een neurowetenschapper legt het uit. 

Lees ook

Sceptisch vragen we ons als zelfbenoemd tv-datingcriticus af hoe het toch kan dat mensen zo snel verliefd worden in shows als The Bachelor. Binnen vier dagen. Hoe dan?! Toch schijnt er een wetenschappelijke verklaring te zijn waarom de kandidaten zo snel hun hart verliezen aan de suitor.

Snel gevoelens

We zagen het in The Bachelorette al gebeuren. In een mum van tijd kregen meerdere heren zwakke knietjes van influencer Gaby Blaaser.

In Prince Charming zagen we hetzelfde. Menig kandidaat voelde al vrij snel kriebels voor Marvin Wijnans – en niet voor de andere gay contestants. Hoe kan het dat deelnemers van datingshows zo snel hun hart verliezen aan de hoofdrolspeler van het programma?

Honeymoon

Het is moeilijk te geloven dat de suitor of suitress in een datingshow in zes à tien aflevering meerdere harten kan veroveren. Experts daarentegen weten wel waardoor het komt.

The Bachelor is de wildste ‘huwelijksreis’ die je kunt krijgen”, legt neurowetenschapper Dr. Kristen Willeumier uit aan HelloGiggles. “Als je aan de show meedoet, begeef je je in een emotionele, intense en onrealistische omgeving.” Daarnaast hebben deelnemers die meedoen geen contact met de buitenwereld – en ze hebben geen telefoon, geen tv en geen internettoegang.

Focussen op elkaar

Als je niets kunt doen, kun je je alleen maar focussen op elkaar. Alleen de kandidaten en de suitor zijn er en je praat de hele dag door over je gevoel. “Het is net alsof jullie de enige man en vrouw zijn op de wereld”, vertelt Rachel Lindsay, die meedeed als deelneemster aan The Bachelor én als suitress in The Bachelorette.

“Als je echt een connectie hebt met de lead, dan kan het snel gaan. Eerst ben je sceptisch en daarna denk je opeens: ‘Oh my gosh, ik kreeg een roos’, ‘Hij keek naar me’ en dan denk je ‘Dit is echt’ en begin je het te geloven.”

Liefde

Daarnaast worden dates vaak erg romantisch ingestoken. Het zijn over the top dates die niemand in het normale leven zomaar zou plannen. Denk aan bungeejumpen, parachutespringen, helikoptervluchten en romantische dinertjes bij kaarslicht.

De opwindende sfeer heeft invloed op de verlangens en emoties van de deelnemers. “Het is wetenschap”, laat Dr. Willeumier weten. “Studies hebben aangetoond dat een adrenaline rush seksuele aantrekkingskracht stimuleert.” Aha!

Bron: HelloGiggles | Beeld: RTL

Laatste nieuws

Zie ook