Zó overleef jij 2021 zonder grote geldzorgen

In deze gekke tijden kunnen we wel wat financiële tips gebruiken.

Met de coronacrisis nog in volle gang, kunnen we wel wat financiële tips gebruiken. Schrijvers Erica Verdegaal en Marieke Henselmans schreven de Crisis Kalender bomvol tips om 2021 door te komen zonder grote geldzorgen. Wij zetten een aantal tips voor je op een rij.

1. Houd overzicht

Een kasboekje ouderwets? Think again. Je levensgeluk wordt niet groter door wat je verdient, maar door hoeveel grip je erop hebt. Dat maakt pas gelukkig, is wetenschappelijk bewezen. Wat dat betreft kunnen we veel leren van survivors: mensen die ondanks hun lage inkomen toch gelukkig zijn. Ze kijken naar wat ze wél hebben, kruipen bij een financiële tegenslag niet in de slachtofferrol en ze houden lijstjes bij om hun budgetten te beheren.

2. Durf hulp te vragen

Uit onderzoek blijkt dat mensen met geldproblemen hier gemiddeld vijf jaar mee rond blijven lopen. Vaak uit schaamte. Terwijl het zo belangrijk is om meteen actie te ondernemen, anders maak je er een levenslang probleem van. Dus heb je geldproblemen, vraag om hulp. Ga geen leningen met woekerrentes afsluiten, maar vraag via een site als Geldfit gratis persoonlijk advies op maat.

3. Stress niet over geld

Wist je dat je IQ zo’n twintig punten lager wordt op het moment dat je geldzorgen hebt? Dit zorgt er weer voor dat je alles behalve helder kunt nadenken. Stop met stressen dus, en ga concreet aan de slag, bijvoorbeeld door jezelf een weekbudget op te leggen dat een stuk lager ligt dan wat je normaal zou uitgeven. Door het besparen als een sport te zien, maak je het leuk voor jezelf. En kom je er achter dat je eigenlijk met minder ook nog steeds een leuk leven kunt leiden. Alles wat je overhoudt, kan mooi op je spaarrekening.

4. Neem een rekening voor impulsaankopen

Je bent er waarschijnlijk al achter hoeveel je bespaart nu je door het thuiswerken niet meer dagelijks broodjes of coffee-to-go onderweg haalt. Slim is om jezelf voor dit soort impulsaankopen een weekbudget op te leggen. Je kunt hier zelfs een speciale rekening voor gebruiken, zodat je nooit meer uitgeeft dan noodzakelijk.

5. Bouw een buffer op

Met een buffer van zo’n vier tot zes keer je salaris voorkom je geldstress. Deze bouw je op door iedere maand direct nadat er geld op je rekening binnenkomt een vast bedrag naar je spaarrekening over te maken. Denk niet: sparen bij een bank is achterhaald met die lage rentepercentages. Je kunt ook voor een iets hogere rente kiezen door je geld langer vast te zetten. Check via Spaarinformatie welke banken het beste rentepercentage hebben.

6. Ga los met aflossen

Heb je een hoge hypotheek, een afbetalingsregeling voor je auto of nog ergens een restje studieschuld? Zorg dat je dit eerst aflost in plaats dat je alles op een spaarrekening parkeert. Dat scheelt naast rentekosten ook zorgen. Wist je
dat je ook deels boetenvrij kunt aflossen op je hypotheek? Check op Berekenhet jouw eigen situatie.

7. Stort je op beleggen

Heb je naast je maandelijkse spaarbedrag nog geld over en ben je niet bang om risico’s te nemen? Dan is beleggen wellicht iets voor jou. Helemaal als je voor een lange looptijd kiest van bijvoorbeeld tien jaar. Met index beleggen kun je beleggen in aandelen over duizenden bedrijven wereldwijd, en spreid jij je kansen. Laat je wel goed voorlichten vooraf om risico’s te beperken.

8. Check je belastingaangifte

Shocking feit: volgens de Bond voor Belastingbetalers betalen Nederlanders jaarlijks onnodig 95 tot 250 miljoen euro belasting, puur door slordigheden en kennisgebrek. Dus ook al denk je: superhandig dat de fiscus mijn aangifte al heeft ingevuld, laat ’m toch eerst even goed checken. Dit kan gratis via De Aangiftecheck, zodat je zeker weet dat je niet per ongeluk te veel betaalt of te weinig terugkrijgt.

9. Doe de toeslagen-check

Van huur- tot zorgtoeslag: er zijn allerlei soorten toeslagen en subsidies waar jij misschien wel recht op hebt. Om deze toeslagen te krijgen, moet je ze alleen wel zelf aanvragen. Uit onderzoek van het CPB blijkt dat nog altijd veel mensen dit niet weten en zo extra inkomen mislopen. Kijk op Bereken uw recht om te checken waar jij zelf aanspraak op kunt maken.

10. Weet wat je waard bent

Tijd voor meer salaris of een hogere prijs als zzp’er? Zorg dat je goed weet wat je waard bent en verzamel genoeg argumenten om je baas te overtuigen waarom je het verdient om meer salaris te krijgen. Ga niet meteen akkoord met een “door de crisis gaat dat helaas op dit moment niet”. Vraag bijvoorbeeld: “Oké, hoe lossen we dit op?” Van een lunchvergoeding tot extra vakantiedagen: er zijn nog veel meer opties.

11. Bespaar op onnodige verzekeringen

Een smartphoneverzekering, huisdierverzekering of garantieverzekering lijken heel handig, maar negen van de tien keer heb je ze helemaal niet nodig. Je betaalt meer premie dan hetgeen het je uiteindelijk oplevert, zonde van je geld dus. Ga ook eens kritisch door je verzekeringen heen en check of je niet oververzekerd bent.

Benieuwd naar meer tips? Die vind je op de Crisiskalender 2021 (€15,95), te bestellen via deze link (met de code ‘crisis’ betaal je geen verzendkosten). Good luck!

Bron: Grazia (Kim Buitenhuis) | Beeld: Pexels

Laatste nieuws