Waarom blijft een toilet lopen? Het kan liggen aan de stortbak van de wc

Wij leggen je uit hoe het zit.

Wanneer een wc begint te lopen en niet stopt na de normale spoelcyclus, wordt er vaak gekeken naar de tank of de spoelklep om te kijken of dat iets verhelpt. Hoewel die oplossingen het in een onwaarschijnlijk geval kunnen zijn, zijn er een paar eenvoudige dingen die je kunt doen om een lopend toilet te repareren. De eerste stap is het bepalen van de oorzaak – en te kijken naar de stortbak wc.

Mogelijke problemen

Toiletten die blijven lopen kunnen een van de volgende problemen hebben:

– De hoogte van de drijver moet worden aangepast
– De flapper lekt en moet worden vervangen.
– De navulbuis moet worden ingekort

In de meeste toiletten wordt de stortbak tegenwoordig direct op de toiletpot gemonteerd (dicht bij elkaar), maar de stortbak kan ook hoog boven het toilet worden geplaatst en met een pijp worden verbonden, of worden weggewerkt in kasten of in de muur of het plafond. De wc-stortbak is het bovenste gedeelte van het toilet. Een stortbak houdt het water vast dat nodig is om het toilet door te spoelen als het toilet gebruikt is. De meeste moderne toiletten hebben tegenwoordig de stortbak direct op de toiletpot gemonteerd.

Stortbakken worden gevuld door water via een toevoerleiding. De watertoevoer wordt daarop geregeld door een afsluiter. De afsluiter wordt op zijn beurt geregeld door een vlotter. De vlotter bewaakt de hoeveelheid water in een stortbak en opent of sluit het ventiel wanneer het nodig is om het reservoir te vullen en het water op het gewenste niveau te houden. Zodra het toilet wordt doorgespoeld, herkent de vlotter dat er geen water in de stortbak zit, opent hij de klep en laat hij het water naar binnen stromen.

Oude vlotter

Misschien wel de meest voorkomende reden voor een lopend toilet is een oude vlotter in de stortbak die vervangen moet worden. Als de vlotters verslijten, verzegelen ze de watertoevoer niet zoals het hoort, waardoor er voortdurend water uit de toilettank in de toiletpot kan stromen. Om de flapper te vervangen, hoef je eigenlijk alleen maar de oude te verwijderen en deze te vervangen door een nieuwe vlotter. Dat is een eitje!

Beeld: Pexels

Laatste nieuws