Aiii: deze sexscène uit Bridgerton ligt momenteel onder vuur

Bridgerton-kijkers nemen het producer Shonda Rimes behoorlijk kwalijk dat ze deze scène toeliet. 

Lees ook

Begin aan de Netflix-knaller Bridgerton en je kijkt ‘m waarschijnlijk in no time uit. De serie is verslavend en doesn’t shy away from steamy sexscènes. Toch zorgt een van deze scènes ervoor dat de serie behoorlijk onder vuur ligt.

De scène

De serie Bridgerton, een verfilming van het boek The Duke and I van Julia Quinn, volgt het verhaal van Daphne Bridgerton (Phoebe Dynevor) en Simon Basset (Regé-Jean Page). De twee faken aanvankelijk dat ze in elkaar geïnteresseerd zijn, maar uiteindelijk slaat de vonk toch over en dat resulteert in een gepassioneerd huwelijk

Er is alleen een dingetje: The Duke zegt dat hij geen kinderen kan krijgen en Daphne heeft eigenlijk geen idee hoe een vrouw with child raakt. Daphne denkt dan ook dat Simon geen kinderen kan krijgen door een medische conditie. Dat-ie voor het zingen de kerk uitgaat, is voor haar dan ook vrij normaal.

Daphne is echter niet van gisteren en ontdekt al snel hoe een vrouw zwanger kan worden en leert hierdoor dat Simon wel kinderen kan krijgen, maar het niet wil. Ze broedt daarom op een snood plannetje. Ze verleidt Simon tot sex en zorgt ervoor dat zij bovenop zit, zodat hij niet voor het zingen de kerk uit kan gaan. En dat terwijl hij verscherende keren duidelijk maakte dat hij dat juist wel wil.

Consent

Onze understanding van consent is de afgelopen jaren veel beter geworden en juist daarom zijn mensen zo boos over deze scène. Van toestemming was namelijk geen sprake. De serie gaat echter niet in op de ernst van Daphne’s actie en dat nemen velen Netflix en de creators van de show kwalijk. Simon gaf verscheidene keren aan dat hij wilde wachten, maar zonder toestemming van haar partner ging Daphne gewoon door met de vrijpartij. Hierdoor valt de actie onder de categorie seksueel misbruik.

Velen kijken ook producer Shonda Rimes erop aan, die normaal juíst maatschappelijke problemen aankaart en een diverse cast hoog in het vaandel heeft. In de serie speelt huidskleur dan ook geen prominente rol, iets wat je normaal niet ziet in series die zich afspelen in de negentiende eeuw

Kritiek

Ook in het boek vond het misbruik plaats, maar onder net wat andere omstandigheden – zo was de Duke onder andere beschonken. Lezers van het boek zijn geschrokken dat het misbruik niet in de serie werd aangekaart en weigeren dan ook de serie te kijken. Het misbruik wordt namelijk al jaren door de lezers van het boek aan de kaak gesteld.

Dat de serie een serieus probleem als seksueel misbruik toont, is overigens niet hetgeen waar de schoen wringt bij de kijkers. Dat er vervolgens niets mee wordt gedaan wél. De serie had hier juist een verschil in kunnen maken.

Ondanks de ophef werd de serie wel goed bekeken. Erg goed zelfs. Zo’n 63 miljoen huishoudens hebben de dramaserie bekeken. Het zou dus goed kunnen dat een tweede seizoen erin zit. Zal Daphne’s actie dan wellicht wel onder de loep worden genomen?

Beeld: Bridgerton

Laatste nieuws

Zie ook