Wauw: Nikkie de Jager deelt groot nieuws

Nikkie de Jager over Make-up Cup en ambities: ‘Ik ben meer dan een mooi poppetje’

Ook vertelt de beautygoeroe of ze ooit heeft overwogen om naar Amerika te verhuizen.
doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_image_article');
Nikkie de Jager

Make-up veranderde het leven van Nikkie de Jager aka NikkieTutorials drastisch; ze groeide uit tot een van de grootste beauty content creators ter wereld. Vanaf 9 januari gaat ze in Make-up Cup op zoek naar dé nieuwe tiener make-up artiest.

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_top_article');

Hoe is jouw liefde voor make-up ontstaan?

“Veertien was ik, en als transmeisje erg onzeker. Over mezelf, mijn uiterlijk, over alles. Op een dag zag ik op MTV het programma The Hills, met Lauren Conrad. Zo wil ik er ook uitzien, besloot ik. Op Google ging ik op zoek naar meer informatie over de eyeliner die ze droeg. Dat kende ik helemaal niet, want verder dan mascara en lippenbalsem was ik nog niet gekomen. Zo stuitte ik op de eerste make-up tutorial die ik ooit zag. Er ging een magische wereld voor me open, waarin ik mezelf creatief kon uiten. Het werd mijn werk, mijn leven en mijn passie. Heel leuk dus dat ik onlangs een video met Lauren Conrad opnam. Dat was voor mij echt een full circle moment.”

Was je nerveus voordat je haar -virtueel- ontmoette?

“Nee, ik vond het vooral heel leuk. En bijzonder natuurlijk omdat het bij Lauren allemaal begonnen is. Inmiddels heb ik veel grote Amerikaanse celebrities ontmoet, zoals Rihanna, Drew Barrymore en Kim Kardashian. Bij Kim had ik zoiets van: Dit is wel een doorbreekmomentje. Toch was ik niet nerveus. Net zoals ik in dit vak ben gerold, hebben zij een vergelijkbaar verhaal. Ongeacht hun bekendheid, het blijven gewoon mensen. Poepen doen we allemaal. Maar het is natuurlijk heel bijzonder dat dit mijn werk is, en dat ik allerlei interessante mensen ontmoet die mijn liefde voor make-up delen.”

En nu ben je ook op televisie, met de Make-up Cup

“Ja, ik was direct heel enthousiast toen ze me vroegen. Het is een heel mooi en lief programma, waarin tien tieners strijden om de nieuwe make-up artist van Nederland te worden. Ik moet zeggen dat ik erg onder de indruk ben van hun kwaliteiten; een paar kandidaten zijn nu op hun veertiende of vijftiende beter dan ik op die leeftijd was. Alle aspecten van make-up komen in het programma aan bod, en iedere week is er een ander bekend gastjurylid, zoals Monica Geuze, Roxeanne Hazes of Jessie Maya. De finale is met Davina Michelle, met wie ik eerder ook een video heb opgenomen. Hoewel we ons richten op tieners, is de Make-up Cup interessant voor iedereen die van beauty houdt en zich wil laten inspireren.”

"Ik ben meer dan een mooi poppetje, en wil zo ook niet worden neergezet.”

Op je YouTube-kanaal ben je niet alleen het gezicht, maar ook de regisseur van je video’s. Was het lastig om de regie op televisie uit handen te geven?

“Oh, maar dat heb ik niet gedaan hoor. Toen AVROTROS me vroeg voor dit programma, zeiden ze meteen dat ik de eindbaas zou zijn. Ik heb alle controle gekregen van de producent. Anders zou het voor mij ook een deal-breaker zijn. Want ik ben meer dan een mooi poppetje, en wil zo ook niet worden neergezet.”

Wat is leuker, online of televisie?

“Ik ben nog steeds Team Online, dat zal denk ik ook wel zo blijven. Daar kan ook meer. Dankzij YouTube en ook Instagram zijn er grote stappen gezet op het gebied van diversiteit. Denk maar aan jongens die make-up dragen. Dat is door social media mainstream geworden, iets waar we met de online beauty community allemaal aan hebben bijgedragen. Hierdoor is het mogelijk dat er in de Make-up Cup ook mannelijke kandidaten zijn, die zichzelf opmaken. Dat was vijf jaar geleden nog ondenkbaar. Televisie is sowieso een heel interessant medium. Ik heb eerder Wie is de Mol? gedaan, en het songfestival. Dit is mijn eerste eigen programma. Of ik moet wennen? Ja, vooral aan de loopshots. Casual het beeld inlopen, daar zal ik nooit aan wennen, haha.”

Je bent ook in Amerika een bekende naam. Heb je nooit overwogen om daarheen te verhuizen voor je carrière?

“Waarom zou ik dat doen? Ik neem mijn eigen video’s thuis op, en als ik voor werk in het buitenland moet zijn, vlieg ik daar wel naartoe. Nederland is een fijne basis, en het heeft nu voor mij geen meerwaarde om in Amerika te wonen.”

Wat is je grootste ambitie voor 2021?

“Ik hoop dat de Make-up Cup goed wordt ontvangen. Het is met zoveel liefde gemaakt. En verder zie ik wel wat er op mijn pad komt. YouTube gaat gewoon door, maar ik ben gestopt met het uitstippelen van mijn toekomst. Daar is het leven te onvoorspelbaar voor. Bovendien zit ik in een positie waarin ik kan kiezen wat ik wel en niet wil doen. Ik leef van maand tot maand, en dat bevalt me prima.”

Met de Make-up Cup zal je bekendheid in Nederland alleen maar toenemen. Geeft dat een bepaalde druk dat je er altijd perfect uit moet zien?

“Nee. Maar dat komt omdat ik stukken zelfverzekerder ben dan twaalf jaar geleden, toen ik net begon. Toen ging ik het liefst in complete make-up naar de bakker. Maar nu ben ik zo druk dat ik ‘t zonde van mijn tijd vind om me uitgebreid op te maken voor ik naar de supermarkt ga. Die tijd besteed ik liever aan andere dingen.”

Make-up Cup is vanaf zaterdag 9 januari, 18.30 uur, te zien bij AVROTROS op NPO Zapp.

Nikkie de Jager met de kandidaten van Make-up Cup
doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_bottom_article');