doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_menu_allpages');

Zó betaal je nooit meer te veel voor je smartphone abonnement

Wij geven je een aantal handige tips.
doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_image_article');
telefoon

We kunnen er niet meer omheen: een groot deel van de Nederlanders is verslaafd aan hun smartphone. Misschien herken je het zelf ook wel: je gaat de deur echt niet uit zonder je telefoon. Waarschijnlijk gebruik je het excuus dat je bereikbaar moet zijn, maar stiekem wil je gewoon op ieder moment door je Instagram feed scrollen. Daar is natuurlijk niets mis mee, behalve het prijskaartje wat daaraan hangt. Betaal je ook veel te veel voor de telefoonrekening van je smartphone? In dit artikel lees je enkele tips die je kunt toepassen om geld te besparen op het gebruik van je mobiele telefoon.

Kies voor een goedkopere bundel en gebruik wifi

Een van de meest eenvoudige tips die je op kunt volgen, is om voor een zo laag mogelijke bundel te gaan bij je telefoonabonnement. Tegenwoordig kun je vrijwel overal op internet en is het helemaal niet raar om ergens naar het wifi-wachtwoord vragen. Doe dit vooral wanneer je ergens een video wilt streamen: het streamen van een goede serie via Netflix of Videoland kost namelijk ontzettend veel data. Ook voor het rondkijken op Instagram of het doorsturen van je favoriete foto’s aan een vriendin is wifi de oplossing voor een te hoge telefoonrekening. Let er wel op dat je je wifi altijd ingeschakeld hebt om zo alsnog hoge kosten te voorkomen.

Stap over op Sim Only met eigen smartphone

Heb je een smartphone die na de einddatum van je abonnement nog naar behoren werkt? Gooi deze telefoon dan niet aan de kant voor een nieuw telefoonabonnement maar stap over op Sim Only, een van de goedkoopste opties voor telefonie. Bij Sim Only houd je je eigen toestel en ontvang je eigenlijk alleen een abonnement voor bellen, sms'en en internetten. Je hoeft dus geen toestel af te betalen, waardoor je per maand veel minder geld kwijt bent. Nog een voordeel van Sim Only is dat je niet vastzit aan een jarenlang abonnement, maar dat je het op kunt zeggen wanneer jij dat wilt. Enne, dat scheelt je ook weer veel extra kosten!

Maak gebruik van databesparing op je telefoon

Ben je veel onderweg of op locaties waar geen wifi is? Dan kun je alsnog internetten zonder dat je over je bundel komt en je extra geld moet betalen. Hoe dat kan? Heel simpel: zet databesparing aan op je smartphone. Wanneer deze functie aan staat, worden bepaalde berichten niet gedownload en apps niet vernieuwd tenzij je verbinding maakt met wifi of je er handmatig voor kiest. Op Android telefoons en iPhones kun je dit aanpassen in de telefooninstellingen; bij mobiel netwerk. Hier zie je ook direct welke apps veel data verbruiken – die apps kun je verwijderen of niet gebruiken wanneer je niet op wifi zit.

Zet muziek op Spotify op offline op data te besparen

Hoe heerlijk is het om lekker muziek te kunnen luisteren, met of zonder wifi? Dat kan vandaag de dag heel handig: bijvoorbeeld met de app van Spotify of Google Music. Helaas kost het streamen van liedjes flink wat data en dat terwijl de kans groot is dat je muziek luistert wanneer je onderweg bent – en je dus geen wifi hebt. Gelukkig kun je dit heel eenvoudig oplossen: maak verschillende playlists met je favoriete nummers en zet deze playlists offline. De nummers in die lijst worden gedownload op je smartphone, waardoor je er naar kunt luisteren zonder dat er data verbruikt wordt. Let op: zorg er natuurlijk wel voor dat je deze lijsten offline zet wanneer je verbonden bent met wifi.

Vergelijk meerdere aanbieders van mobiele telefonie

Wat je tot slot ook nog kunt doen, is letten op het abonnement dat je als volgende abonnement neemt. Blijf in ieder geval nooit hangen bij je huidige abonnement; er is altijd ergens anders een betere deal te vinden. Na een abonnement van één of twee jaar heb je immers je toestel afbetaald en is het dus zonde om zo’n hoog bedrag te blijven betalen. Zoals je hierboven las kun je bijvoorbeeld overstappen op Sim Only wanneer je toestel het nog goed doet. Wil je echter een nieuw toestel? Begin dan altijd met het vergelijken van meerdere aanbieders. Verschillende aanbieders betekent namelijk ook dat je overal andere aanbiedingen hebt. Bij de een krijg je bijvoorbeeld korting en bij de ander een cadeau of gratis data. Controleer dat goed en je betaalt sowieso niet te veel voor je telefoonabonnement.