doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_menu_allpages');

Alles over het inspirerende verhaal van superheldin Wonder Woman

En we vertellen je alles over de gloednieuwe film: Wonder Woman 1984.
doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_image_article');
Wonder Woman

Binnenkort is het zover, dan verschijnt eindelijk de nieuwste film van onze favoriete superheldin: Wonder Woman 1984. Of het nu op het witte doek is of via HBO Max in de VS, dat valt allemaal nog te bezien. De hele heisa rondom de Nederlandse release past helaas perfect in de lange en moeizame weg die ze heeft af moeten leggen om tot dit punt te komen.

Geboorte van een icoon

Als reactie op een door mannelijke helden gedomineerd comics universum maakte Wonder Woman in 1941 haar eerste opwachting. Haar scheppers, de schrijver en psycholoog William Moulton Marston en tekenaar H.G. Peter, zagen haar als de ideale liefdevolle leider en superheldin, het type vrouw dat de wereld zou kunnen regeren met de fysieke kracht van Superman en de aantrekkingskracht van een mooie vrouw. Hun bedoeling was om meer meisjes te stimuleren verder te denken dan de stereotypen die in die jaren golden, en zo een sterkere basis te leggen voor latere vrouwelijk leiders.

Een waar feministisch icoon was geboren. Wonder Woman, wiens officiële naam Prinses Diana van Themyscira luidt, groeit uit tot een baken van kracht voor hele hordes ambitieuze vrouwen en meisjes die vastbesloten zijn het vastgeroeste rollenpatroon met een goed gemikte trap in het kruis eens flink op te schudden. Onze superheldin verscheen door de jaren heen dan ook in talrijke comics waarin ze met haar krachten en mythische wapens zoals de Lasso of Truth, Bracelets of Victory, Royal Tiara en Sandals of Hermes de wereld vrijwaarde van slechteriken.

TV Serie

Het duurde even, maar in 1975 kreeg ze, zoals het vaak gaat in Amerika, een kans op tv. De tv-film The New Original Wonder Woman met in de hoofdrol Lynda Carter sloeg aan met als gevolg dat er een tv serie verscheen die drie seizoenen lang op de buis te zien was. De voormalige Miss World USA speelde de rol met verve en gaf de heldin een meer menselijkere uitstraling. Later gaf ze in een interview te kennen dat het haar behoorlijk stoorde dat veel mannelijke fans haar juist weer seksualiseerden. Ze zei: “…ik weet wat ze denken als ze naar mijn foto kijken. Ze schrijven een brief en doen uitgebreid verslag.” So much voor empowerment, er was duidelijk nog een erg lange weg te gaan.

Wonder Woman in videospellen en gokkasten

Een beetje superheld maakt in de regel al snel de overstap naar video- en andersoortige spellen. Wonder Woman vormt daarop geen uitzondering. Vanaf 1995 was ze voornamelijk te zien in vechtspelletjes waarbij de nadruk duidelijk lag op haar vechtkunsten.

Ook verscheen haar karakter in online casino’s op verschillende gokkasten. Natuurlijk is ze een van de hoger scorende symbolen in een aantal Justice League spellen. Maar de meest succesvolle zijn toch haar eigen Wonder Woman video slots. Dus mocht je je geroepen voelen om in gokkasten online echt geld te gooien, doe het dan vooral in de Wonder Woman spellen.

Wonder Woman op het witte doek

Ondertussen duurde het weer een eeuwigheid totdat filmproducenten eindelijk doorhadden dat Wonder Woman toch echt een plek op het witte doek verdiende. De meest onnozele mannelijke karakters hadden allang hun kans gehad, en vaak ook verspeeld, maar een van de meest inspirerende vrouwelijke karakters… Tja, die moest wachten tot 2014! En dan ook nog eens in – ja, echt – De Lego Film. De film en het karakter, waarbij de Engelse stem verzorgd werd door Cobie Smulders en de Nederlandse door Tineke Blok, waren gelukkig een enorm succes. Was het dan nu eindelijk tijd voor een Wonder Woman film? Helaas niet.

Ze moest zich eerst weer bewijzen in de films van andere (lees mannelijke) superhelden. In 2016 maakte ze haar opwachting in Batman v Superman: Dawn of Justice, waar Gal Gadot haar subliem vorm gaf. Sterker nog, haar vertolking van de rol werd door velen zelfs gezien als het enige lichtpuntje in een verder zwaar bekritiseerde film. Dit was het laatste zetje waardoor Hollywood eindelijk brood zag in een film met onze favoriete superheldin in de hoofdrol.

Eindelijk een eigen film

In 2017 was het dan zover, de eerste echte Wonder Woman film verschijnt, geregisseerd door Patty Jenkins en natuurlijk weer met Gal Gadot in de titelrol. Het is zowel financieel als kritisch een enorm succes. Gadot wordt ook alom geprezen om haar interpretatie van de rol. Zij brengt alles waarvoor Wonder Woman staat daadwerkelijk tot leven. Haar superkrachten gecombineerd met haar menselijke hart, positieve kijk op het leven en overtuiging dat zij degene is die de wereld moet redden, maakt dat dit geen standaard superhelden film is. Het straalt veel meer echte hoop en menselijkheid uit dan alle vorige Super-, Spider-, Bat- en allerlei andere mannelijke superheldenfilms bij elkaar. In 2019 herhaalde ze dit kunststukje in Justice League en zal dat in 2021 weer doen in het vervolg hierop.

Wonder Woman 1984

Daarom zitten we nu met smart te wachten op Wonder Woman 1984. We willen niet alleen weer deze kick-ass vrouw aan het werk zien, maar hopen vooral ook op nog meer diepgang. Het moet duidelijker worden dat wij allemaal een soort van superheld in deze wereld kunnen zijn. Want dat was toch waar het allemaal mee begon. Dat glazen plafond waar we nog steeds tegen aanbotsen is toch slechts van glas. Met alle Wonder Women in de wereld moet dat toch echt met gemak te doorbreken zijn.