doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_menu_allpages');

Mascha Feoktistova doet boekje open over periode waarin zij gestalkt werd

Column Mascha Feoktistova: 'Voor ons draait kerst om gezelligheid en samenzijn'

Mascha vertelt in haar eerste Grazia-column over haar kerstplannen.
doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_image_article');
Column Mascha

Mascha Feoktistova (34) is influencer en ondernemer. Ze vlogt samen met haar man Gregor op de YouTube-kanalen Beautygloss en Vloggloss en ze schreef drie boeken. In juli 2020 werd ze de moeder van dochter Mila.

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_top_article');

Feestdagen

"Ik ben gek op de feestdagen. In Rusland – waar ik vandaan kom – worden ze heel groots gevierd. Met name Oud en Nieuw, dat is écht het feest van het jaar. De hele familie komt dan samen met cadeautjes en veel eten. Vanuit mijn eigen jeugd heb ik die hele kerstperiode altijd als liefdevol en warm ervaren, en ik vind het belangrijk om dat ook door te geven aan onze dochter Mila."

"We zijn de laatste jaren wat laks geweest met kerstbomen in huis, omdat we vaak rond de feestdagen in het buitenland zaten. Maar nu we een kind hebben, dachten Gregor en ik: laten we het dit jaar maar eens goed doen. We hebben onze vriendin Hella Huizinga ingehuurd om professioneel onze boom te komen optuigen. Helemaal in space-thema, want daar zijn we allebei gek van."

"Meestal geven we elkaar één cadeautje onder de boom, en voor Mila kopen we dit jaar ook iets leuks. Maar een groot uitpakfestijn wordt het zeker niet, voor ons draait kerst meer om de gezelligheid en het samenzijn, dan om het materiële. Iedereen weet dat Gregor en ik van het eten zijn, dus ook tijdens de feestdagen komen er veel lekkere dingen op tafel. Soms maken mijn schoonouders iets, maar ook traditioneel gourmetten vind ik echt bij kerst horen. En natuurlijk mag de Russische salade van mijn moeder niet ontbreken, een heel zware salade met groenten en veel mayonaise."

Kerst vieren in coronatijd

"Het is een supergekke tijd met corona, dat wordt dit jaar wel een dingetje. Het zijn voor de opa’s en oma’s de eerste feestdagen met hun kleinkind erbij, dus iedereen wil Mila natuurlijk zien. Maar ik vind dat toch wel lastig, want wij zijn al maanden heel streng als het om de coronaregels gaat. Gregor en ik houden ons bijvoorbeeld netjes aan het maximale aantal gasten. Je doet dat niet voor jezelf, maar voor anderen."

"Er zijn genoeg mensen die zeggen: ‘Ach joh, we gaan het alsnog met de hele familie vieren, lak aan de regels’, maar persoonlijk voel ik me daar niet lekker bij. Ik krijg best vaak comments als: ‘Jezus, dat is toch allemaal onzin en schijn.’ Maar juist op dit soort dagen kom je samen met opa’s en oma’s die tot de risicogroep behoren, en ik vind dat je die moet beschermen."

"Ik denk dus dat we lastminute gaan beslissen of dat we toch iets samen kunnen doen met de familie, of dat we een soort stoelendans bij ons thuis houden. Zo kan iedereen kerst toch een beetje met Mila vieren!"

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_bottom_article');