Hey big spender: zoveel verdiende de Friends-cast per aflevering

Voor dat bedrag hoef je écht niet uit financieel oogpunt met vijf vrienden samen te wonen. 

Ze braken vrijwel allemaal door met hun rol in Friends en hoe! Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt Leblanc, Matthew Perry en David Schwimmer konden flink cashen met hun rollen in een van de meest geliefde series ooit.

Een miljard dollar

Dat creators David Crane en Martha Kauffman met Friends een gigantische kaskraker creëerden is algemene kennis. De serie werd via meerdere platforms uitgezonden over de hele wereld en dat bracht nogal wat geld in het laatje.

De tien seizoenen van Friends leverden maar liefst 1 miljard dollar op. Laat dat even bezinken. Een mil-jard. Natuurlijk ging niet al het geld naar Crane en Kauffman, ook de hoofdacteurs pikten een graantje mee. Een behoorlijk graantje wel te verstaan.

Seizoen 1

In seizoen één van de serie kregen alle acteurs nog hetzelfde bedrag op hun bankrekening gestort. Hoewel het om een eerste seizoen van een serie ging, kregen de acteurs al goed betaald. Ze ontvingen allen per aflevering 22.500 dollar. Voor dat bedrag alleen al zouden wij bereid zijn een héél seizoen op te nemen.

Aangezien het eerste seizoen van de geliefde serie 24 afleveringen telde, kregen alle acteurs 540.000 voor het eerste seizoen. Hállo zeg.

Seizoen 2

Het eerste seizoen van Friends was een succes, dus de acteurs konden op een loonsverhoging rekenen. Maar wel eentje die niet al te eerlijk werd verdeeld. Wie welk salaris kreeg is onduidelijk, maar de slechts betaalde member van de Friends-cast kreeg ‘maar’ 480.000 dollar. De bestbetaalde acteur of actrice kreeg 960.000 dollar. Dat is nogal een verschil!

Seizoen 3 – 8

Van een enorm loonverschil was tijdens de seizoenen daarna minder sprake. De cast stelde zich solidair op en onderhandelde als team over het salaris. Het pakte positief uit voor Jennifer, Courteney, Lisa, Matt, Matthew en David. Ze verdienden met seizoen drie elk 75.000 dollar per aflevering.

Sindsdien liep het bedrag voor hen allen alleen nog maar meer op. Voor seizoen vier verdienden ze allemaal 85.000 dollar per aflevering. Voor seizoen vijf ontvingen ze 100.000 dollar per aflevering en voor seizoen zes 125.000 dollar per aflevering. Vervolgens kregen ze elk voor seizoen zeven en acht 750.000 dollar pér aflevering op hun bankrekening gestort.

Seizoen 9 – 10

De money madness hield niet op bij seizoen acht. Met seizoen negen verdienden alle castmembers 1 miljoen dollar per aflevering! Dit komt neer op 24 miljoen dollar per acteur voor seizoen negen. Voor seizoen tien leken ze een beetje in te leveren, maar ook dat bedrag was niet gek: 18 miljoen per acteur voor seizoen tien. Wel kwam daarbovenop een leuke bonus. Ze kregen namelijk elk nog 2 procent van de syndicatiewinst. En dat is geen kattenpis. Die winst bedraagt elk jaar namelijk zo’n 1 miljard dollar.

Bron: Cosmopolitan | Beeld: Friends

Laatste nieuws