doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_menu_allpages');

Dít vindt Sylvie Meis van Damiáns bonusmoeder Estavana Polman

Rafael van der Vaart doet boekje open over gezinsleven in Denemarken

Rafael geniet ervan dat zoon Damián nu in Denemarken woont.
doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_image_article');
Rafael van der Vaart

Tot groot verdriet van Sylvie Meis besloot Damián afgelopen zomer naar zijn vader in Denemarken te verhuizen. Rafael van der Vaart vertelt nu aan Algemeen Dagblad hoe het gezinsleven er nu voor hem uitziet.

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_top_article');

Carrière

Rafael moest voor zijn carrière vaak verhuizen. Zo woonde de voormalig profvoetballer in steden als Madrid, Hamburg en Amsterdam. Tegenwoordig woont hij met vriendin Estavana Polman in het Deense Esbjerg. Het stel verhuisde hierheen voor de handbalcarrière van Estavana; zij speelt bij de handbalclub Team Esbjerg.

Sinds kort woont Damián ook in Denemarken om te werken aan zijn sportcarrière. Toch blijft Rafael wel voorzichtig. “Iedereen met een beetje kwaliteit kan hier tegenwoordig prof worden. Ik zie dingen waar je in mijn tijd meteen voor werd gewisseld. Damián was spits, maar nu meer een middenvelder met een goede techniek. Een rechtspoot ook, anders dan ik’, deelt Rafael met de krant.

Incognito

Rafael vervolgt dat hij zich helemaal thuis voelt in Esbjerg. Zo vindt hij het een groot voordeel dat hij anoniem over straat kan. “Niemand herkent me, op een paar Duitsers die op vakantie zijn na misschien.”

Omgaan met bekend zijn heeft Rafael nooit een probleem gevonden, toch geniet hij van de anonimiteit in Denemarken. “Mensen mogen me aanspreken en aanraken. Zo ben ik altijd geweest. Maar het is ook wel lekker eens geen petje op te hoeven en met Estavana naar de bios te kunnen.”

Toch kan Rafael niet met zekerheid zeggen dat hij na tien jaar nog steeds met zijn gezin in Denemarken woont. “Hoelang ligt aan Es. Voorlopig volgen we haar.”

Moeilijk

Damián besloot deze zomer het vertrouwde Hamburg te verlaten. Hij verhuisde naar zijn vader in Denemarken, vanwege zijn voetbalcarrière. Damián blijkt net als Rafael te beschikken over goede voetbal-skills; hij gaat namelijk voetballen bij de club Esbjerg FB in Denemarken.

Hoewel Rafael ervan geniet dat Damián nu bij hem woont, is het voor moeder Sylvie nog steeds een bittere pil dat ze haar zoon weinig ziet. “Met het loslaten kan ik goed omgaan, maar een tweede lockdown vind ik heftig. Dat ik niet op vakantie mag, who cares. Maar dat je je kind niet kunt zien, daar gaat het echt pijn doen”, vertelt Sylvie aan De Telegraaf.

Over de band tussen Estavana en Damián is Sylvie alleen maar lovend: "Ze is gewoon superlief, zoals het ook moet zijn. Liefdevol, en ook helpend. Ik ben er voor hem als hij vragen heeft over zijn huiswerk, maar Estavana spreekt heel goed Deens, dus zij kan hem op dat front weer supergoed helpen. Zo doen we allemaal ons ding.”

Sylvie weet dat het niet vanzelfsprekend is dat alles zo op rolletjes loopt en voelt zich gezegend: "Het is fijn om te zien dat het zo harmonisch gaat. Dat is een blessing.”

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_bottom_article');