Om deze heftige reden delen Arie en Romy Boomsma geen foto’s van hun kids meer

De ouders vertellen welke gebeurtenis voor hen het keerpunt was.

Lees ook

Trotse ouders Arie en Romy Boomsma plaatsten vroeger regelmatig lieve foto’s van hun kroost. Nu heeft het stel besloten om het roer om te gooien.

Privacy first

“De eerste paar jaar van Bobby’s leven zetten wij regelmatig foto’s van haar online. Ik was zelfs redelijk triggerhappy vanuit mijn enthousiasme als nieuwbakken vader”, vertelt Arie Boomsma in een Insta-post. De presentator is vader van drie kids: Bobby-Jo (4), Mozes-Wolf (2) en baby Juniper (0), die hij nu juist zoveel mogelijk buiten de schijnwerpers wil houden.

Zomaar herkend worden op straat omdat je vader veel followers heeft is niet iets waar de kinderen zelf voor kiezen. Dat realiseerde Arie zich nadat bleek dat dochtertje Bobby niet altijd meer anoniem over straat ging: “Voor mij kwam het keerpunt toen Bobby een paar keer op straat herkend werd. Mochten de kinderen ooit een richting kiezen waarbij zichtbaarheid het gevolg is, dan mogen ze dat zelf bepalen. Ik wil die beslissing niet nemen voor mijn kinderen.”

Twijfels

Ook voor Romy was het wikken en wegen: “Het blijft een keuze die je als ouders voor je kinderen maakt en voor wie doe ik dat dan? Voor volgers, vaak veelal vreemden aangezien mijn profiel openbaar staat? Likes? Mijzelf? De kinderen? Uit commercieel oogpunt? Uit trots? Omdat het onschuldig voelt?” deelt de moeder bij een foto samen met de – onherkenbare – baby Juniper.

Helemaal verdwijnen van de feed zullen de kinderen van Arie en Romy niet. Wel zorgen ervoor dat hun koters altijd onherkenbaar in beeld gebracht zullen worden. “Ik deel waar ik enthousiast over ben. Daar horen de kinderen bij. Ik vind het ook leuk en bijzonder dat mensen zo meeleven, dus zal de momenten met kinderen blijven plaatsen”, laat Arie weten. Ook wil hij niet dat andere ouders dit opvatten als een wijzend vingertje: “Ik deel onze aanpak nu omdat Romy erover schreef en omdat we het er vaak met andere ouders over hebben, niet om te suggereren dat dit de juiste weg is. Elke moeder of vader kiest een weg die goed voelt. Dit is de onze.”

View this post on Instagram

De eerste paar jaar van Bobby’s leven zetten wij regelmatig foto’s van haar online. Ik was zelfs redelijk triggerhappy vanuit mijn enthousiasme als nieuwbakken vader. Bij Mozes ook weer, al stopten we bij hem rond anderhalf met het plaatsen van foto’s waarop zijn gezicht te zien was. Juniper delen we nu helemaal niet herkenbaar. Zo schoven we langzaam op in onze keuzes. Romy (die er vandaag over postte) omdat ze het overweldigend vindt intieme beelden te delen met een groep mensen die met gemak een Spaans voetbalstadion vullen, maar die je in de meeste gevallen niet persoonlijk kent. Ik vooral omdat je met de beelden onbewust online een identiteit creëert terwijl die identiteit in de rest van het leven nog zo in beweging is. Alsof je hem al een beetje in de steigers zet, waarmee je voor je kind een richting bepaalt die ze niet zelf kiezen. Misschien is dat bij opvoeding altijd wel een beetje het geval, dat maakt de overweging moeilijker. En als je bekend bent doet je achternaam min of meer hetzelfde. Maar dáár kun je niets aan veranderen. Voor mij kwam het keerpunt toen Bobby een paar keer op straat herkend werd. Mochten de kinderen ooit een richting kiezen waarbij zichtbaarheid het gevolg is, dan mogen ze dat zelf bepalen. Ik wil die beslissing niet nemen voor mijn kinderen. Tóch vind ik ook dat mijn social media vooral een weerspiegeling moeten zijn van mijn leven. Ik deel waar ik enthousiast over ben. Daar horen de kinderen bij. Ik vind het ook leuk en bijzonder dat mensen zo meeleven, dus zal de momenten met kinderen blijven plaatsen. Maar zonder hun gezichtjes in beeld. Zo doen we dat nu alweer zo’n twee jaar. Ik deel onze aanpak nu omdat Romy erover schreef en omdat we het er vaak met andere ouders over hebben, niet om te suggereren dat dit de juiste weg is. Elke moeder of vader kiest een weg die goed voelt. Dit is de onze.

A post shared by Arie Boomsma (@arieboomsmainstagram) on

View this post on Instagram

Een tijdje geleden deelde ik dat ik was geïnterviewd over het wel/niet herkenbaar in beeld brengen van je kinderen op social media en onze keuze een aantal jaar geleden om dat niet (meer) te doen. Het interview staat in de @nlvogue van deze maand en ik kan er nog veel meer over zeggen want ik denk dat als het gaat om social media en foto’s van kinderen delen die nog geen inspraak hebben belangrijk is om goed na te denken als ouders zijnde. Zelf vroeg ik me af waarom ik foto’s van hen eigenlijk wel nog zou delen? Het blijft een keuze die je als ouders voor je kinderen maakt en voor wie doe ik dat dan? Voor volgers, vaak veelal vreemden aangezien mijn profiel openbaar staat? Likes? Mijzelf? De kinderen? Uit commercieel oogpunt? Uit trots? Omdat het onschuldig voelt? Zou ik het ook oké vinden als ik niet zou weten bij wie onze privé fotoalbums op tafel liggen? Als mensen onze kinderen op basis van foto’s en informatie online denken te ‘kennen’? Is het wel in het belang van het kind? Dit is geen aanval richting mensen die wel herkenbare foto’s van hun kinderen online delen want zelf is mijn standpunt van niet kwetsbaar, bloot en alleen als baby/peuter naar helemaal niet meer herkenbaar delen gegaan een tijd geleden. Het voelt veiliger zo en als ik hen als moeder zijnde op zoveel vlakken probeer te beschermen waarom online dan niet? Of ik zelf daardoor in de toekomst nooit meer een foto van ons met de kinderen zal delen waar ze wel wat meer herkenbaar te zien zijn weet ik nu nog niet. Zelf had ik het echt niet erg gevonden als er bijvoorbeeld een paar familiefoto’s online te vinden zouden zijn van mijn moeder, zusje en mij samen vroeger en misschien is de keuze niet altijd zo zwaar of zwart/wit. Ik ben oprecht van mening dat je helemaal zelf moet weten wat je wel of niet doet. Voor mij persoonlijk voelt het niet meer onschuldig als ik niet weet wie er met welke intenties meekijkt online en wat er met de foto’s gebeurt. Vandaar de keuze. Had ik een privéprofiel met alleen vrienden en familie als volgers gehad dan was het misschien wel anders geweest. You do you, als de keuzes maar weloverwogen zijn♥️.

A post shared by Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) on

Bron: Instagram | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook