Zoveel kosten de vliegreizen van de koning en koningin

Wat kost het eigenlijk als de koning en koningin een (zaken)reis maken?

Niet eerder was er zoveel commotie over een vliegreis van de koning als toen bleek dat hij met zijn gezin naar Griekenland was vertrokken voor een vakantie, terwijl de premier opriep om toch vooral thuis te blijven. Binnen één dag landden Willem-Alexander en Máxima weer in Nederland. Maar wat kosten al die vliegreizen van de Oranjes eigenlijk?

Regeringsvliegtuig

Behoorlijk wat, zo blijkt uit cijfers van 2019. Vorig jaar vlogen koning Willem-Alexander en andere leden van het koningshuis namelijk voor zo’n 600.000 euro de wereld rond. Het grootste deel van dit bedrag ging op aan vluchten met de PH-GOV. Dit is het nieuwe regeringsvliegtuig, dat vorig jaar in gebruik werd genomen.

De PH-GOV is een luxe variant van de bekende Boeing 737. Het vliegtuig is eigendom van de Nederlandse overheid. Dit betekent dat hij gebruikt mag worden voor zakenreizen, maar ook beschikbaar is voor privéaangelegenheden van koning Willem-Alexander, koningin Máxima én prinses Beatrix.

Lagere kosten

Er werd overigens wel minder uitgegeven aan de vliegreizen van de Oranjes dan begroot. Volgens Luchtvaartnieuws was dat namelijk 800.000 euro, dus is er toch zo’n twee ton bespaard. Ook dit jaar zal er ongetwijfeld wel wat geld overblijven. Niet alleen zijn staatsbezoeken voorlopig van de planning, na de commotie rondom de laatste vlucht van de Oranjes zal het immers wel even duren voordat ze weer aan boord durven plaats te nemen…

Bron: Beau Monde | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws