Dit gebeurt er echt met je vajayjay als je geen sex meer hebt

Volgens een gynaecoloog kun je deze producten beter niet gebruiken voor je private parts

Deze drie dingen kunnen je gezondheid down under in de weg staan.
Private parts

De meeste vrouwen weten wel dat je je private parts beter niet met je gewone douchegel kunt schoonmaken. Toch zijn er volgens de Amerikaanse gynaecoloog Staci Tanouye nog altijd producten waaraan we geld uitgeven terwijl ze helemaal niet gezond voor ons zijn. In een TikTok-video legt ze uit welke producten je beter over kunt slaan.

Drie producten

Gynaecoloog Tanouye benoemt drie producten die ze vroeger gebruikte, maar liever laat staan nu ze weet wat ze doen met je vaginale gezondheid. In een TikTok-video, die honderdduizenden keren is bekeken, somt ze op dat ze nooit meer geld uitgeeft aan bruisballen, strings en inlegkruisjes. Deze drie dingen zouden namelijk alleen maar vervelende gevolgen hebben voor het welzijn van je vajayjay. Waarom dat zo is, legt Tanouye uit aan Well + Good.

Bruisballen

Héérlijk, even lekker badderen. Een bruisbal erbij in, kaarsje aan en je waant je even een uurtje in een luxe spa. Met hun heerlijke geur en vrolijke kleurtjes lijken bruisballen dan ook heel innocent, maar volgens dokter Tanouye is niets minder waar. “Bruisballen bevatten geuren met hoge pH-waarden die je vaginale bacteriën kunnen verstoren en tot huidirritaties kunnen leiden.”

Door die verstoring kan de balans tussen ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën in dit gebied de verkeerde kant op slaan. Daardoor loop je meer risico op vervelende kwaaltjes als ontstekingen. Yikes! Wil je toch een ontspannen geurtje bij je bad, dan raadt de gynaecoloog aan om gewoon een geurkaarsje aan te steken.

Strings

Tanouye geeft toe dat er geen wetenschappelijk onderzoek bestaat dat aangeeft dat strings slecht zijn voor je gezondheid down under. Toch raadt ze, net als veel gynaecologen, af om veel strings te dragen. “Theoretisch gezien vergroten strings het risico dat je bacteriën van voor naar achter verplaatst en daarmee het risico op infecties.” Vooral vrouwen die snel last krijgen van urineweginfecties of schimmelinfecties kunnen daarom beter niet te vaak een string aantrekken.

's Nachts kun je je ondergoed beter uittrekken, zegt professor Nancy Herta, van de Michigan State University. Ondergoed houdt hitte en vocht vast en dat is de ideale situatie voor bacteriën om zich te ontwikkelen. Vooral ’s nachts kan de vagina zweten en vocht produceren. Het is dus essentieel om het down under te laten ademen. Door het gebied te laten luchten blijft je vagina 'droog' en schoon.

Vind je het toch niet fijn om 's nachts zonder ondergoed te slapen of ben je verknocht aan je strings? Kies dan wel voor natuurlijke stoffen, zoals katoen. Zijde en kant kunnen de huid rond de vagina irriteren, dus blijf hier bij uit de buurt. Daan gaan onze sexy setjes.

Inlegkruisjes

Inlegkruisjes zijn ideaal voor de dagen rondom je menstruatie. Volgens Tanouye is het dan ook geen probleem om er af en toe een te gebruiken. Toch ziet de arts dat veel vrouwen dagelijks inlegkruisjes gebruiken, bijvoorbeeld om afscheiding of urine op te vangen.

“Dagelijks gebruik is geen goed idee, want ze laten geen lucht door en houden vocht vast tegen de huid. Daarmee vergroten ze het risico op huidirritatie en je zult juist meer natuurlijke afscheiding krijgen, omdat je vagina zichzelf vaker schoon zal maken”, legt Tanouye uit. Good to know!

Bekijk hieronder de TikTok-video van Tanouye.

@dr.staci.t

Inspired by @whatsonvisface ##learnontiktok ##tiktokpartner @wearfigs ##wearfigspartner ##obgyn ##nope

♬ original sound - Staci Tanouye, MD
window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails', container: 'taboola-below-article-5f976d1dc810b', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });