doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_menu_allpages');
@media (max-width: 679px){#fig-616fcce9ea126 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-616fcce9ea126 img{#fig-616fcce9ea126 img.lazyloading{width: 65px;height: 65px;}}@media (min-width: 680px)#fig-616fcce9ea126 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-616fcce9ea126 img{#fig-616fcce9ea126 img.lazyloading{width: 65px;height: 65px;}}

Real life: 'Iemand met een handicap past dan kennelijk toch niet bij het perfecte plaatje dat ze zoeken'

Klaar met het perfecte plaatje: 'Ik heb botox, fillers en haarverf afgezworen'

Sonja Silva: “Die eerste botoxbehandeling liet ik een jaar geleden doen, omdat ik een bepaalde druk voelde vanuit social media."
doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-616fcce9eaae0 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-616fcce9eaae0 img{#fig-616fcce9eaae0 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-616fcce9eaae0 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-616fcce9eaae0 img{#fig-616fcce9eaae0 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-616fcce9eaae0 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-616fcce9eaae0 img{#fig-616fcce9eaae0 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-616fcce9eaae0 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-616fcce9eaae0 img{#fig-616fcce9eaae0 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Sonja Silva

Media-personality en influencer Sonja Silva (43) wil zich geen druk meer laten opleggen over haar uiterlijk. Ze zweert botox, fillers en haarverf af, om zo natuurlijk ouder te worden.

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_top_article');

Social media

Sonja: “Die eerste botoxbehandeling liet ik een jaar geleden doen, omdat ik een bepaalde druk voelde vanuit social media. Ook heb ik fillers genomen. Op Instagram zag ik namelijk steeds de meest strakke gezichten voorbijkomen, terwijl ik bij mezelf rimpels spotte. Dat wilde ik niet. Tijdens de lockdown kwam de lijn op mijn voorhoofd weer terug, maar nu met nog een paar lijntjes ernaast. Ik greep automatisch de telefoon om een afspraak bij de kliniek te maken, zodra die na de lockdown weer open ging."

"Intussen verdiepte ik me thuis in mijn haar, om het beter te verzorgen. Ik heb mijn haar 25 jaar geverfd. Geen idee welke tint bruin of zwart ik van nature heb. Groot was dan ook mijn verbazing toen ik krullen bleek te hebben. Dat zette me aan het denken; waarom zou ik zoveel tijd besteden aan een gezonde haarroutine, om vervolgens elke maand die eerste grijze haren te verven met chemicaliën? En in het verlengde daarvan: voor wie doe ik dat? Voor wie wil ik zo graag voldoen aan dat perfecte plaatje? Een vrouw van 43 heeft nu eenmaal grijze haren en rimpels, ook al laat niemand die zien op social media. Waarom scheer ik mijn oksels en benen, want voor mij persoonlijk hoeft dat helemaal niet."

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_middle_article');

Keiharde wereld

"Ik werk al vanaf mijn negentiende in de media, als model en presentatrice. Dat is een harde wereld, waarin je als vrouw aan een bepaald ideaalbeeld moet voldoen. Door iedereen leuk en knap gevonden worden was een bijna fulltime baan. Ik voelde altijd een druk om er perfect uit te zien. Ik zal nooit vergeten dat ik au naturel met mijn zoon in een pretpark liep, toen een ouder stel naar me toe kwam om te zeggen dat ik er op televisie mooier uitzie dan in het echt. Daar lag ik echt van te janken in bed."

Lockdown

"Tijdens de lockdown was er eindelijk echt de tijd om hierover na te denken. Ik wil mijn zelfvertrouwen niet meer laten afhangen van de meningen van anderen of de perfecte gezichten die ik op Instagram zie. Het voelde ook niet goed om jonge meiden die me volgen te vertellen dat ze prachtig zijn ongeacht hoe ze eruitzien, terwijl ik zelf regelmatig naar de injectables-kliniek ging."

"Daarom postte ik een video op Instagram waarin ik vertelde dat ik stop met het verven van mijn haar en het inspuiten van injectables. En dat ik ook stop met het dagelijks gebruiken van make-up. Ja, ik heb rimpels, zonbeschadiging en zelfs een donkere pigmentsnor. Maar dat ben ik. En dat mag ook gezien worden. Of ik het voor altijd volhoud? Ik blijf een meisje-meisje, en bij een leuk event zal ik echt nog wel een wimper of nagel opplakken. Maar dat zal niet meer dagelijks zijn, en bovenal niet meer om aan een bepaald ideaalbeeld te voldoen.”

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_bottom_article');