Carolien Karthaus-Spoor over bewuster leven: ‘Hopelijk staat bewustwording en elkaar supporten vooraan’

"Ik hoop dat we met z'n allen minder vlees gaan eten."

Carolien Karthaus-Spoor doet op 4 oktober samen met haar man Jon Karthaus en kinderen Otis en Elias mee aan Eet Geen Dierendag. Aan Grazia vertelt de actrice waarom ze minder vlees probeert te eten.

Wat houdt Eet Geen Dierendag voor jou in?
“We proberen thuis al veel aan het milieu en dierenwelzijn te denken. Op Werelddierendag wil ik daar nog meer bij stilstaan. Ik hoop vooral dat we met z’n allen wat minder vlees gaan eten. Eén keer per week vegetarisch eten, zorgt al voor minder dierenleed.”

Hoe vaak eet jouw gezin vegetarisch?
“Ik eet bijna geen vlees meer, misschien twee keer per maand. Mijn man eet af en toen nog wel vlees. Voor de kinderen is het belangrijk dat ze wel al hun voedingsstoffen binnenkrijgen. Gelukkig zijn er genoeg vleesvervangers waar bijvoorbeeld ook veel eiwitten in zitten.”

“Ik kijk graag op het Instagramaccount Glow Mini voor inspiratie op het gebied van vleesvervangers voor kinderen. Het is een mooi account dat laat zien welke voedingsstoffen je allemaal uit groenten en fruit kunt halen en welke voedingsstoffen je allemaal nodig hebt.”

Dit bericht bekijken op Instagram

Deze burgertjes zijn favoriet! Ze zijn gemakkelijk in te vriezen of mee te nemen in een lunchbox. Geschikt voor kindjes vanaf +- 10 maanden. Laat de zout weg uit het recept voor baby's tot 1 jaar.⠀⁣⠀⠀ ⠀⁣⠀⠀ 𝐃𝐢𝐭 𝐡𝐞𝐛 𝐣𝐞 𝐧𝐨𝐝𝐢𝐠:⠀⁣⠀⠀ – 150gr rode linzen⠀⁣⠀⠀ – 50gr kikkererwtenmeel⠀⁣⠀⠀ – 3 grote wortels (geraspt)⠀⁣⠀⠀ – 1 kleine rode ui (gesnipperd)⠀⁣⠀⠀ – 1 teentje knoflook (gesnipperd)⠀⁣⠀⠀ – 1 theelepel paprikapoeder⠀⁣⠀⠀ – 1/2 theelepel turmeric⠀⁣⠀⠀ – mespuntje asafoetida⠀⁣⠀⠀ – mespuntje zout – plantaardige griekse yoghurt ⠀⁣⠀⠀ 𝐁𝐞𝐫𝐞𝐢𝐝𝐢𝐧𝐠𝐬𝐰𝐢𝐣𝐳𝐞:⠀⁣⠀⠀ – kook de rode linzen zoals aangegeven op de verpakking⠀⁣⠀⠀ – mix alle ingrediënten in een grote kom en voeg eventueel een scheutje water of plantaardige melk toe als het mengsel heel droog voelt⠀⁣⠀⠀ – haal telkens een grote eetlepel uit het beslag en maak daar ronde burgertjes van met je handen. Je kunt er ongeveer 12 maken.⠀⁣⠀⠀ – bak de burgertjes zo'n 5 tot 10 minuten aan iedere kant in kokosolie totdat ze goudbruin zijn.⠀⁣⠀⠀ – serveer met de yoghurt, groenten eventueel granen!⠀⁣⠀⠀ ⠀⁣⠀⠀ 𝐄𝐞𝐭 𝐬𝐦𝐚𝐤𝐞𝐥𝐢𝐣𝐤!⠀⁣⠀⠀

Een bericht gedeeld door Loulou & Isabella (@glowmini) op

Hoe vindt je gezin het dat jullie vaker vegetarisch eten?
“Nu er steeds meer goede vervangers komen, missen we het vlees steeds minder. Toevallig hadden we gisteren vegan sushi besteld. Jon zei toen meteen: ‘Dit moeten we vaker bestellen.’ Het was zo lekker. Jon heeft af en toe nog wel behoefte aan een stukje vlees. Als we dan vlees halen, zorgen we altijd dat het goed, biologisch vlees is.”

Je kinderen zijn nog erg jong. Ben je er nu al mee bezig om ze bewust op te voeden?
“Als we vlees halen doen we dat bijvoorbeeld bij boerderij Lindenhoff. Daar zien ze de kippetjes en biggen buiten lopen. Ik vind het belangrijk dat ze (later) bewust zijn van wat er op hun bord ligt, maar ook dat ze alle smaken hebben ervaren. Ze moeten daar uiteindelijk hun eigen keus in maken.”

“De jongste eet nu natuurlijk alleen nog maar groentehapjes, maar ik ben wel benieuwd op welke leeftijd je zulke gesprekken aan kunt gaan. De oudste is nog maar drie. Hij vindt worstjes heel lekker, maar hij merkt het verschil tussen een vegetarisch worstje en eentje van vlees ook niet. Op welke leeftijd kun je overbrengen wat ze precies eten?”

In een eerder interview met Grazia gaf je aan dat de moedermaffia ontzettend heftige meningen kan hebben over andere moeders. Merk je dat ook op het gebied van bewuster leven?
“Ik heb het idee wat we elkaar juist meer tippen. Ik had vorige week vegan kaasopties in mijn Instagram Stories geplaatst, niet om te pretenderen dat we allemaal vegan moeten eten, maar om mensen erop te attenderen dat er veel nieuwe vormen voedsel zijn. Bewustwording en elkaar supporten staat hopelijk vooraan.”

Dit bericht bekijken op Instagram

Kijk dit extreem blije ei eens een perfect brood bakken! Tijdens de lockdown heeft Jon zich gestort op broodbakken en inmiddels heeft hij het perfecte recept uitgevogeld. Maar hier gingen een hoop ingezakte en mislukte broden aan vooraf… Dus toen ik opperde dat ik het stokje ‘wel even’ zou overnemen, was @jonkarthaus zich al aan het verkneukelen op het eindresultaat. Sorry liefje, maar ik heb stiekem wel een beetje hulp gekregen, want er zit gewoon een ‘gistfunctie’ op onze oven. Net als een ‘Airfry’ functie (hallo gezonde, knapperige zoete aardappelfriet!) en een fijne ‘Power Defrost' voor alle ingevroren hapjes van Elias. Je kunt echt niet altijd de perfecte moeder te zijn, maar met de perfecte apparatuur in huis kom je al een heel eind 🙂 #broodbakken #bijnaeenpro #mycleanpowerhouse @samsungnederland #collab

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienspoor) op

Hoe ga je Dierendag met je gezin vieren?
“Ik ben opgegroeid met katten en honden. Momenteel hebben we geen tuin, dus ook geen dieren. Hopelijk kunnen we op een dag een lief hondje nemen. Nu vieren we Dierendag door geen vlees te eten.”

Weet je al wat er op Eet Geen Dierendag op het menu staat?
“Ik ga denk ik een spaghetti met truffel, vegan kaassaus en vegan meatballs maken. Het zou ook nog een vega stamppot kunnen worden.”

Heb je nog een tip voor mensen die minder vlees willen eten?
“Bouw vegetarisch eten langzaam op. Stel geen onmogelijke goals voor jezelf. Zeg gewoon tegen jezelf: ‘Ik probeer één keer per week geen vlees te eten.’ Ga daarnaast op zoek naar een recept dat je normaliter met vlees maakt, maar vervang het vlees door een vleesvervanger. Probeer het vooral niet te moeilijk te maken voor jezelf.”

Eet Geen Dierendag
Met de bewustwordingscampagne Eet Geen Dierendag wil Wakker Dier mensen kennis laten maken met vegetarisch eten en wijzen op de voordelen van minder vlees eten. Dit jaar doen onder meer Lucy Woesthoff, Giel Beelen, Anna Drijver, Karina Smulders, Merel Westrik en Carolien Spoor mee aan Eet Geen Dierendag.

Minder vlees eten is helemaal leuk met de Instagram winactie die de organisatie op touw zette. Het leukste Instagrambericht met de #eetgeendierendag wint namelijk een jaar lang gratis vegetarische bitterballen! Lees hier meer over Eet Geen Dierendag én over de winactie.

Bron: Grazia

Laatste nieuws