doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_menu_allpages');

Coronavirus of een 'gewone' verkoudheid? Zo merk je het verschil

Dít kun je verwachten van de vervroegde corona-persconferentie

Het kabinet zal tijdens deze persconferentie een hoop nieuwe maatregelen bekend maken.
doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_image_article');
Mark Rutte persconferentie

Mark Rutte en Hugo de Jonge zullen vanavond opnieuw een persconferentie geven. Ja, je leest het goed: de persconferentie vindt dus niet morgenavond plaats. Het kabinet gaat volgens ingewijden een hoop nieuwe maatregelen aankondigen.

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_top_article');

Landelijke regels

Afgelopen zondag spraken de experts van het RIVM en de ministers uit het kabinet over de stijgende coronabesmettingen. Het is vanwege de stijgende cijfers niet meer dan logisch dat er nieuwe maatregelen worden getroffen. Maar wat houdt dit precies in?

Volgens ingewijden wordt de landelijke norm voor gezelschappen bij mensen thuis teruggebracht van zes naar vier personen. In openbare ruimtes mogen maar maximaal dertig mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Het personeel wordt hier niet bij meegerekend. Daarnaast moet de horeca in het hele land om 22:00 uur de deuren sluiten. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van vijftig personen gelden voor bijeenkomsten.

Het kabinet wil daarentegen niet direct het hele land helemaal op slot zetten. "Zulke landelijke maatregelen zijn extra schadelijk voor de economie", vertelde Mark Rutte in een eerdere persconferentie.

Supermarkt

Het kabinet ziet dat het gebruik van karretjes en mandjes in veel supermarkten verslapt. Daar moeten supermarkten weer strenger op gaan toezien. Ook moeten er voor kwetsbare groepen en ouderen weer speciale tijden komen om te kunnen winkelen.

Voetbal

Publiek bij voetbalwedstrijden was natuurlijk een veelbesproken onderwerp. Met de bekende uitspraak van de premier als gevolg: “Gewoon je bek houden als je daar zit, naar de wedstrijd kijken en niet schreeuwen.”

Well, de komende tijd zal het weer flink stil zijn in de stadions. Bij sportevenementen is namelijk geen publiek meer welkom. Dat geldt voor zowel profwedstrijden als amateurwedstrijden.

Thuiswerken

Thuiswerken was natuurlijk al de norm, maar de laatste tijd blijkt dat veel kantoren weer open zijn. Het kabinet gaat het thuiswerken nu strikter handhaven. Werkgevers gaan aangesproken worden op overtredingen. Ook behoort een tijdelijke sluiting van een bedrijf tot de mogelijkheden.

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_middle_article');

Grote steden

Wat de speciale maatregelen voor de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zullen worden, is nog onduidelijk. In deze steden loopt het aantal coronagevallen het hardst op. Een maatregel zou kunnen zijn om alleen noodzakelijke reizen naar die steden toe te staan. Het onderwijs zou daarbij ook als noodzakelijk worden gezien. Wat de adviezen voor de grote steden precies zullen zijn, wordt vanavond bekend gemaakt.

Mondkapjes en plastic maskers

Ook wordt er gedacht aan het gebruik van mondkapjes. Xander van der Wulp, politiek verslaggever, wist aan AD te vertellen: “Er wordt gedacht aan contactberoepen, zoals kappers”, vertelt hij. “Er wordt ook gedacht aan plastic spatmaskers voor personeel in de horeca.” Concrete plannen zijn echter nog niet bekend. Dat wordt afwachten tot vanavond.

Nieuwe gevallen

Het aantal coronabesmettingen loopt al weken op. Er wordt dan ook al een tijd gewaarschuwd voor een tweede golf. Voor even leken het aantal ziekenhuisopnames stabiel te blijven, maar ook dit aantal loopt steeds verder op.

Vanavond om 19.00 uur geven Mark Rutte en Hugo de Jonge een persconferentie om de nieuwe maatregelen aan te kondigen.

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_bottom_article');