doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_menu_allpages');

Yade Lauren over FunX-nominatie, dromen en carrière: ‘Muziek is mijn manier om me te uiten’

Je kunt niet meer om R&B-artiest Yade Lauren heen.
doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_image_article');
Yade Lauren

Yade Lauren timmert sinds haar zestiende keihard aan de weg als R&B-artiest. Mét succes. De zangeres bracht onlangs haar debuutalbum Reflecties uit, dat een enorme hit werd. Niet zo gek dat Yade dan ook de FunX Music Award-nominatie voor Best Female Artist of the Year in de wacht sleepte. Met Grazia praat de zangeres over haar dromen en FunX-nominatie: “Ik voel me gehoord en gewaardeerd.”

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_top_article');

Bekendheid

Yade Lauren, wiens echte naam Jade Lauren Clevers is, is nog maar 21 jaar, maar heeft nu al een indrukwekkende carrière opgebouwd. De zangeres verwierf op haar zestiende al faam, nadat een video van haar viral ging. Niemand minder dan de muziekgroep Yellow Claw benaderde haar vervolgens om de track Invitation op te nemen. Dit was het begin van haar succesvolle carrière. “Vanaf toen ging het careerwise en qua bekendheid heel hard. Ik mocht naar writing camps in L.A en iedereen had van alle kanten verwachtingen van me.”

Als zestienjarige kwam er veel op Yade af, iets wat behoorlijk overweldigend was. “Daar was ik op die leeftijd nog niet klaar voor.” De afgelopen vijf jaar werkte de zangeres keihard aan haar carrière en ziet ze bekend zijn dan ook niet meer als onprettig. “Ik heb mezelf als het ware klaargestoomd voor dit moment. Ik heb ernaar toe kunnen werken, waardoor ik de aandacht en bekendheid nu juist ervaar als erkenning.”

Toen Ik Je Zag

Dat je niet meer om Yade heen kunt, moge duidelijk zijn. Zo domineert de zangeres de hitlijsten met nummers als Papa en Kalmeer. Daarnaast is haar single Als Ik Je Niet Zie, die ze met Kevin opnam, binnengekomen op nummer drie. Onlangs nam ze het nummer Mij Niet Eens Gezien op met niemand minder dan Lil Kleine en Kris Kross, dit is een remake van Antonie Kamerlings hit Toen Ik Je Zag. Met dit nummer wist Yade een plek in de top twintig te bemachtigen én heeft deze songs inmiddels de gouden status bemachtigd. “Ondanks dat ik ook de negatieve reacties van tevoren aan kon zien komen, had ik wel verwacht dat onze cover van Toen Ik Je Zag de aandacht zou trekken. Zelfs na zo’n lange tijd blijft dit nummer everlasting. In mijn ogen is het echt een legendarisch kunstwerk. We wilden een eerbetoon maken aan Antonie (die tien jaar geleden overleed, red.) en het nummer opnieuw onder de aandacht brengen voor de generatie die dit nummer eigenlijk niet kent.”

Yade had al het genoegen om met artiesten als Jonna Fraser, Yellow Claw en Snelle samen te werken. Dat ze onlangs in de studio stond met Lil Kleine en Kris Kross lijkt haar dan ook niet meer zenuwachtig te maken. “Het was superleuk! Er hing een hele goede vibe.

Verhaal

Met haar debuutalbum Reflecties wist Yade de aandacht te trekken; op haar allereerste plaat geeft ze zich helemaal bloot. Zo is haar hit Papa een openhartig nummer waarin ze ongefilterd zingt over het feit dat haar vader haar op haar dertiende aan de kant zette. Over waarom Yade haar ziel bloot legt in haar songs is ze duidelijk. “Muziek is mijn manier om me te uiten. Het werkt als therapie. Muziek hoort je naar mijn mening iets te laten voelen. Als anderen zich kunnen identificeren met mijn muziek en er steun uit kunnen halen, heb ik mijn doel bereikt.”

Toch bleef het voor Yade spannend om haar verhaal te vertellen op Reflecties. “Ik was superzenuwachtig om dit project uit te brengen. Maar tegelijkertijd dacht ik: wat heb ik te verliezen?”

FunX-nominatie

Yades harde werken werd onlangs beloond met de FunX-nominatie Female Artist of the Year. Iets wat Yade niet zag aankomen. “Het kwam totaal onverwachts. Ik zat met een vriend wat te eten op een terrasje in Amsterdam, toen de FunX-crew me volkomen verraste met het nieuws dat ik genomineerd ben voor Female Artist of the Year. Ik was compleet verbaasd, maar voelde me tegelijkertijd heel blij.” De nominatie voelt voor de zangeres dan ook als erkenning van haar harde werk. “Ik voel me gehoord en gewaardeerd door mijn fans. Het voelt toch wel als kers op de taart om genomineerd te mogen zijn als Artist of The Year.”

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_middle_article');

Op woensdag 16 september worden de FunX-awards uitgereikt. Of Yade kans maakt om met een award naar huis te gaan? Dat durft ze niet te zeggen. “Ik vind dat lastig om te zeggen. Dat weet je nooit zeker. Als ik kijk hoe dedicated mijn fans en volgers zijn, geeft me dat wel vertrouwen. Dus fingers crossed!” Mocht Yade er dan met de winst vandoor gaan, heeft ze goed voor ogen hoe ze dat gaat vieren. “Dan ga ik minimaal één champagnefles poppen, en het vieren met mijn loved ones en degenen met wie ik deze hele ontwikkeling heb doorgemaakt.”

Dromen

Yade heeft al een indrukwekkende carrière opgebouwd, maar dat betekent niet dat ze al haar dromen al heeft verwezenlijkt. “Ik hoop om via mijn passie zoveel mogelijk bereik te creëren om met mijn platform mooie en betekenisvolle dingen te kunnen doen voor de wereld. Ik heb veel ideeën, maar voor nu alleen nog in mijn hoofd”, vertelt ze over haar toekomstplannen. “Het zou fantastisch zijn om uiteindelijk internationaal door te kunnen groeien en met de artiesten samen te werken die grote invloed hebben gehad op mijn muzikale ontwikkelingen en die mij geïnspireerd hebben.”

Dit bericht bekijken op Instagram

Maar ik kan niet alleen zijn zo.. 🎶 VANDAAG ONLINE

Een bericht gedeeld door YADE LAUREN (@yadelauren) op

Stemmen

Op woensdag 16 september worden de winnaars van de FunX Music Awards bekendgemaakt. Via een livestream is de show vanaf 21.05 uur te volgen op FunX.nl. Je kunt nog twee dagen stemmen op Yade in de categorie Artist of the Year.

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_bottom_article');