Real life: ‘Body positivity slaat te vaak de plank mis’

"Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met een laag zelfbeeld voornamelijk zien waar ze niet blij mee zijn."

Esther Jansen (39) is psycholoog en onderzoeker gespecialiseerd in de behandeling van eetstoornissen. Jansen stelt dat #bodypositivity voor veel vrouwen een te grote stap is.

Heersende schoonheidsideaal

“Natuurlijk sta ik achter #bodypositivity op social media, maar ik vind het jammer dat het zijn oorspronkelijke doel steeds vaker voorbij schiet. De movement is ooit gestart door zwarte volle vrouwen, die zichzelf niet in de media terugzagen. Zij zeiden, terecht: ‘Wij mogen er ook zijn!’ Maar onlangs verscheen Linda de Mol op de cover van haar blad, met groot de woorden body positivity. Fijn, maar dan verwacht je dat ze positief over haar lichaam spreekt. Echter doet ze dat niet. In haar voorwoord vertelt ze dat haar styliste lang op zoek is geweest naar het perfecte bikinibroekje. Dat je met make-up op je buik slanker lijkt en dat ze wel een kleurtje wilde, onder het mom, liever ‘dik en bruin dan dik en wit’. Miljuschka Witzenhausen wordt geroemd om haar bikinifoto’s op Insta als plussize vrouw. Dat wordt gezien als dapper. Maar net als Linda de Mol heeft ze een figuur dat niet ver afstaat van het heersende schoonheidsideaal in Nederland. Voor een vrouw die kampt met onzekerheden over haar lichaam, die last heeft van obesitas of een eetstoornis, helpen die berichten niet. Want, als Linda de Mol zich al onzeker voelt over haar voor Nederlandse begrippen gemiddelde figuur, wat doet dat met het zelfbeeld van vrouwen die steviger zijn en al kampen met onzekerheden?”

#BodyAcceptance

“Miljuschka ‘dapper’ noemen kan voor dikke vrouwen ook een negatieve trigger voor het zelfbeeld zijn. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met een laag zelfbeeld voornamelijk zien waar ze niet blij mee zijn, en bij andere vrouwen juist de schoonheid benadrukken. Vrouwen die zelfverzekerd zijn, zien dat precies andersom. Ik heb in mijn werk voornamelijk te maken met vrouwen die een lager zelfbeeld hebben. En zich dus met vrouwen in de media en op Instagram vergelijken. Daarom is het goed dat je steeds meer curvy vrouwen voorbij ziet komen, maar dikke vrouwen vinden geen herkenning bij vrouwen met een gemiddelde maat en een klein rolletje dat over de rand van hun jeans piept. Of bij vrouwen die trots posten dat ze tien kilo kwijt zijn geraakt. Sowieso vind ik dat het gesprek minder over kilo’s moet gaan. Iedereen heeft een ander lichaam, een andere bouw en andere verhoudingen. Maar vrouwen gaan zich toch vergelijken. En dat kan negatieve gevolgen hebben voor vrouwen met eetstoornissen. Ze zien dat vrouwen met hun gewicht een X aantal kilo’s zijn verloren. Dat is vaak niet inspirerend, maar zorgt voor een slechter zelfbeeld. En door dat slechte zelfbeeld gaan ze wellicht meer eten of juist streng lijnen. Met alle gevolgen voor de gezondheid van dien. Hoe ik het graag zou zien? Blijf vooral foto’s posten van je lijf, ongeacht hoe je eruitziet, maar hang er geen waardeoordeel of kilo’s aan. Ieder lichaam mag gezien worden, het wordt hoog tijd dat alle vrouwen dat inzien. Voor veel vrouwen is van hun lichaam houden nog een te grote stap, maar het accepteren van hun lichaam een mooie start, #bodyacceptance dus. Hopelijk komt de body positivity daarna.”

Bron: Agnes Hofman | Beeld: iStock

Laatste nieuws