Real life: ‘Waarom halen vrouwen elkaar toch zo naar beneden’

"Dat noem ik nou krabben: vrouwen die een andere vrouw naar beneden halen door afkeurend over haar te praten of haar iets niet te gunnen."

Journalist Milou Deelen schreef samen met Daan Borrel Krabben, van Vrouw tot Vrouw, waarin ze zich afvraagt waarom vrouwen elkaar zo veroordelen.

Bondgenoten

“Ik ontmoette schrijver Daan Borrel twee jaar geleden op een feestje. Ik klom op de dj-booth, trok mijn shirt uit en begon te dansen. In mijn blote borsten. Een halfjaar later kreeg ik een brief van Daan. Ze schreef over ‘deze-topless-dansen-gebeurtenis’, en had niet geloofd dat ik dat voor mezelf deed, eerder om aandacht te trekken of sexy te zijn. Daarna ging ze echter bij zichzelf te rade: waarom geloofde ze me niet? Was het jaloezie, en waar kwam dat vandaan? Ze wilde op zoek naar antwoorden en vroeg of ik met haar op onderzoek wilde. Waarom zijn vrouwen geneigd elkaar genadeloos te veroordelen? Zo is het idee ontstaan voor Krabben, van Vrouw tot Vrouw. Als ik mensen vertelde over het onderwerp kreeg ik steevast antwoord: “Maar vrouwen zijn nou eenmaal zúlke jaloerse bitches, hè.” Ik voelde sterk dat ik het hier niet mee eens was, dat vrouwen niet ‘nou eenmaal’ zo zijn. Toch zag ik om me heen dat vrouwen ‘andere bondgenoten’ met regelmaat naar beneden halen. Toen ik me in 2017 uitsprak over slutshaming bij de studentenvereniging waarvan ik lid was, waren de reacties van andere vrouwen niet mals. Ik werd uitgemaakt voor aandachtshoer. Ik begreep dat niet: ik streed toch ook voor hún seksualiteit? Dat noem ik nou krabben. Vrouwen die een andere vrouw naar beneden halen door afkeurend over haar te praten of haar iets niet te gunnen.”

Krabben

“Het is afgeleid van het krabben-mandeffect. Zit er één krab in de mand, dan kan zij er makkelijk uit ontsnappen. Zitten er meerdere krabben in diezelfde mand, dan belemmeren ze elkaar. Zodra één krab een poging doet uit de mand te klauteren, dan ‘krabben’ de anderen haar omlaag. Waarom doén vrouwen dit in hemelsnaam? Conclusie: het ís niet de schuld van vrouwen, maar van machtsstructuren. Voor vrouwen is het moeilijker om elkaar te helpen, omdat er in onze maatschappij minder ruimte is voor hen. Minder ruimte aan de top, minder ruimte om geil, boos of behaard te zijn, om een mening te hebben. Als een vrouw wél die ruimte inneemt, wordt ze omlaag gekrabd. Zoals bij mij toen ik me uitsprak over het seksisme bij mijn studentenvereniging. Eerlijk: ik heb me ook schuldig gemaakt aan krabgedrag. Ik merkte dat ik bijvoorbeeld vrouwen veroordeelde die na een relatie met een vrouw teruggaan naar een man. Dat is gek, omdat ik mezelf identificeer als queer. Nu weet ik: ík zou bang zijn om te worden veroordeeld. Dáárom krabde ik andere vrouwen: het oordeel wat je naar een ander hebt, hangt vaak af met het oordeel over jezelf. Wees je bewust van je krabgedachtes. Dat is het fijne eraan: elke keer dat je ze hebt, kan je voornemen het volgende keer niet meer te doen. Er zijn ook concrete tips om vrouwensolidariteit te bereiken. Zoek je een notaris of timmerman? Zoek een vrouw. Want om de mand uit te komen, moéten we af van onze vooroordelen. Laten we elkaar helpen, bevrijden, supporten, want het is heerlijk in de wereld daarbuiten. Dus hup: de mand uit, de wereld in.”

Bron: Milou Deelen | Beeld: iStock

Laatste nieuws