Real life: ‘Er is te veel mannelijke energie in de boardroom’

Humita Kanhai pleit ervoor dat vrouwen zichzelf meer moeten laten zien.

Lees ook

Humita Kanhai (43) is Female Empowerment Coach en founder van Passionate Women Inc. Zij vindt dat ambitie, financiële vrijheid en vrouwelijkheid hand in hand gaan en pleit ervoor dat vrouwen zichzelf meer moeten laten zien.

Serieus genomen

“Er is te veel mannelijke energie in de boardroom. Vrouwen zijn daarom snel geneigd om zich ook maar in een grijs pak te hullen en hun vrouwelijkheid bijna onder het bureau te verstoppen. Nee! Juist als we ambities hebben – met onze eigen onderneming of binnen het bedrijf waar we werken – moeten we onszelf meer laten zien. Daarmee zijn we onderscheidend. Ik heb tien jaar sales en marketing gedaan bij onder andere Talpa, Endemol en QMusic, stond aan de voet van The Voice of Holland. Ik was degene die hooggehakt en in felle kleuren naar een vergadering ging. Niet om een punt te maken. Zó ben ik gewoon, ook al vonden mensen dat gek of soms too much. Door mijn authentieke zelf te zijn, word ik ook serieuzer genomen. Ik hoor vaak dat vrouwen onderhandelen moeilijk vinden. Want, is het wel redelijk wat ze vragen? Dat is puur onzekerheid. Als je weet wat je waarde is, dan durf je daar ook voor te staan. En ‘nee’ te zeggen tegen aanbiedingen die niet honderd procent gunstig voor je zijn. Weet waarom je ‘nee’ zegt, denk na over wanneer je wel ‘ja’ zou zeggen en vertrouw erop dat het betere aanbod komt. Delegeren is net zoiets. Dat is essentieel om te kunnen groeien als ondernemer, maar ik hoor regelmatig van mijn cliënten dat ze het lastig vinden om dingen uit handen te geven. Maar als jij weet waar je zelf goed in bent en wat anderen beter kunnen, wordt het opeens een stuk makkelijker.”

Gok niet op één paard

“Ik werk graag samen met vrouwen die iets beter kunnen dan ik. Zó zet je samen echt iets moois neer. Als mens, en als zakenvrouw. Ik heb altijd ambities gehad. Ik wil in mijn werk het verschil maken, zoals ik nu doe met mijn platform Passionate Women Inc. Maar financiële onafhankelijkheid is voor mij net zo belangrijk. Een leven waarin ik goed voor mezelf en de mensen om me heen kan zorgen en veel leuke dingen kan doen. Dat ik voor een weekend naar Villa Can Ala Ibiza ga en spontaan besluit een volle week te blijven. Ik heb mijn bedrijven zo ingericht dat dit ook kan. Ja, bedrijven. Gok niet op één paard. Covid-19 heeft dat nog eens goed laten zien aan ondernemers; hoe belangrijk het is om meerdere inkomensstromen te hebben. Female empowerment is mijn niche, en daarbinnen heb ik een coachingspraktijk, yoga en meditatie voor het bedrijfsleven en particulieren, een platform met podcast en webshop met online trainingen en producten, een kledinglijn voor de sensuele, ambitieuze vrouw en dit najaar komt mijn boek The Female Way uit. Dat is veel, maar door efficiënt te werken – ik doe veel online – hou ik meer tijd over voor een bevredigend privéleven. Voor mijn 45e kan ik mezelf selfmade miljonair noemen. Maar nog belangrijker is dat is weet wie ik ben en heel gelukkig ben, en het leven leid dat ik wil. Dat gun ik iedereen. Met jezelf verstoppen bereik je niks. Dus laat jezelf zien en vier je vrouwelijkheid. Dat brengt je echt verder in je carrière en in de stap naar financiële onafhankelijkheid.”

Bron: Agnes Hofman | Beeld: Yvonne Vruggink Yin

Laatste nieuws

Zie ook