Waar je op moet letten bij het kiezen van foundation

Met deze tips koop je nooit meer de verkeerde foundation.

Lees ook

Het valt snel op als je de verkeerde foundation gebruikt. Om het mooiste effect te krijgen, moet foundation volledig bij je huid passen. De kans is echter groot dat je door het enorme aanbod door de bomen het bos niet meer ziet. Het vergt dan ook best wat tijd om de perfecte foundation te vinden. Met onderstaande tips weet je in ieder geval waar je op moet letten.

Wat voor soort foundations zijn er?

Het beste is om te beginnen met de vraag wat voor soort foundation je wilt. Er zijn namelijk verschillende vormen. We lichten de twee belangrijkste uit: vloeibare foundation en poederfoundation. De een is niet altijd beter dan de ander: welke voor jou het beste is, hangt sterk af van jouw type huid. Poeder is over het algemeen beter als je een normale of vette huid hebt. Dat komt omdat poeder dan beter op je huid blijft ‘plakken’. Vloeibare foundation is weer beter als je een drogere huid hebt, omdat het goed dekt en je huid niet verder uitdroogt. Heb je een gemengde huid? Dan kun je op de droge plekken vloeibare foundation gebruiken en op de vettige plekken poederfoundation.

De ondertoon van je foundation

Er zijn foundations met gele, roze of neutrale ondertonen. Om te bepalen welke foundation je het mooist zal staan, dien je eerst te achterhalen wat voor ondertoon jouw huid heeft. Geel staat ook wel voor warm en roze voor koel. Een goede manier om erachter te komen of jouw huid een warme of een koele ondertoon heeft, is door te kijken hoe sieraden jou staan. Staan gouden sieraden je goed? Dan heb je een warme ondertoon. Lijkt jouw huid beter te gedijen bij zilveren sieraden, dan heb je een koele ondertoon. En als het er allebei goed uit lijkt te zien, dan heb je waarschijnlijk een neutrale ondertoon. Vind je het lastig om hier een oordeel over te vellen? Dan kun je het eventueel ook nog zien aan je aderen. Heb je blauwige aderen, dan heb je een warme ondertoon. Als je aderen meer paarsachtig lijken te zijn, is de kans groot dat je een koele ondertoon hebt.

Kies niet voor een te zware foundation

Een veelgemaakte fout is het dragen van een te zware foundation, waardoor het zogenaamde ‘maskereffect’ ontstaat. Een hele zware foundation is in veel gevallen onnodig. Het is bovendien het mooist als je de natuurlijke structuur van je huid nog gewoon ziet. Eventuele vlekjes of puistjes kun je beter maskeren met een concealer dan met een foundation. Wil je een nog natuurlijke resultaat? Meng je foundation dan met je dagcrème.

Kies niet voor een te donkere foundation

Een andere faux pas die we vaak zien is een te donkere foundation. Vaak ziet dit er oranje of onnatuurlijk uit. Het doel van foundation is niet om je van een zongebruind kleurtje te voorzien, maar om je huid te egaliseren. Om te zorgen dat je een foundation koopt met de juiste kleur, is het raadzaam om de kleur vooraf goed te testen. Hoewel veel vrouwen de kleur op hun hand testen, is dit niet de meest geschikte plek. Beter is om de foundation op je kaaklijn of hals te testen. Maar het beste is om de foundation meteen op je hele gezicht uit te proberen, zodat je zeker weet dat het er mooi uit komt te zien. Kijk ook altijd even hoe het staat in daglicht, want kunstlicht kan verraderlijk zijn.

Afwerking foundation 

Tot slot rest de keuze welke afwerking de beoogde foundation moet hebben. Of je voor een matte of een glanzende foundation wilt gaan, ligt er deels aan wat je het mooist vindt. Houd je wel van een beetje extra glans of wil je het liefst dat je de foundation nagenoeg niet ziet? Daarnaast hangt het voor een groot deel af van je huidtype. Bij een droge huid is een glanzende foundation vaak het best en voor een vette huid is een matte foundation weer beter.

Koop wellicht ook iets om de foundation aan te brengen

Het moge duidelijk zijn: er bestaan vele verschillende soorten foundations. Zo heeft Blisso een aanbod van maar liefst 800 foundations. Daarbovenop is er nog de vraag waarmee je de foundation aanbrengt. Je kunt dit natuurlijk gewoon met je vingers doen, maar er bestaan handige tools die het overwegen waard zijn. Denk aan make-upsponsjes, kwasten en beauty blenders. Hiermee kun je foundation vaak heel mooi, gedoseerd en zonder strepen aanbrengen. Zeker als je een droge huid hebt is dit aan te raden.

Beeld: Unsplash

Laatste nieuws

Zie ook