Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Lincoln en Amour grote favorieten Oscars

De films Lincoln en Amour zijn de belangrijkste kanshebbers bij de Oscar-uitreiking eind februari. Lincoln, de biografis...

Lincoln en Amour grote favorieten Oscars

De films Lincoln en Amour zijn de belangrijkste kanshebbers bij de Oscar-uitreiking eind februari. Lincoln, de biografische film van Steven Spielberg over de Amerikaanse president die de slavernij afschafte, werd genomineerd voor twaalf beeldjes in de belangrijkste categorieën.

De film Life of Pi staat op de tweede plaats met elf nominaties, maar dat zijn vooral nominaties in de technische categorieën.

Heel opvallend zijn de hoeveelheid nominaties voor de film Amour van regisseur Michael Haneke. Het Franstalige drama over een bejaard koppel waarvan de relatie onder druk komt te staan als zij een herseninfarct krijgt, is onder meer genomineerd voor beste film, beste buitenlandse film, beste regie en beste vrouwelijke bijrol. Amour werd door filmcritici ook al verkozen tot beste film van het jaar.

Intouchables

De film Intouchables trok volle zalen over de hele wereld en kreeg vrijwel overal lyrische recensies. In talloze Europese landen, waaronder Nederland, is de tragikomedie inmiddels de best bezochte Franse titel ooit. Maar de stemmers van de Academy gingen niet overstag: de wereldwijde hit belandde niet bij de vijf genomineerde films voor beste buitenlandse productie van het jaar.

Bond

De James Bond-film Skyfall heeft maar één nominatie binnengesleept in de belangrijkste categorieën voor de Oscars. Het 23e avontuur van de Britse geheim agent heeft een Oscar-nominatie ontvangen voor beste song, voor het titelnummer van zangeres Adele.

Verder bleven nominaties achterwege. In aanloop naar de nominaties werd de Bond-film onder meer genoemd als kanshebber voor actrice Judi Dench, bijrolacteur Javier Bardem en mogelijk regisseur Sam Mendes. Maar uiteindelijk besloten de 6000 leden van de Academy toch anders en valt het succesvolle 50e Bond-avontuur buiten de boot.

Nederland maakte al bij voorbaat geen enkele kans op een Oscarnominatie. Alle inzendingen vielen in voorrondes al af.

Bekijk de volledige lijst met nominaties op de officiële website van de Oscars. (MB)

Bron: BuzzE