Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Paul Verhoeven: ‘Amour verdient Oscar beste film’

Als het aan regisseur Paul Verhoeven ligt, krijgt Amour zondag de Oscar voor beste film. De Nederlandse regisseur bekent...

Paul Verhoeven: ‘Amour verdient Oscar beste film’

Als het aan regisseur Paul Verhoeven ligt, krijgt Amour zondag de Oscar voor beste film. De Nederlandse regisseur bekent in de Volkskrant dat hij als lid van de Academy heeft gestemd op het drama van de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke. Het is zeer ongebruikelijk voor leden van de Academy om voor de uitreiking uit de school te klappen over hun keuze.

Verhoeven noemt in de krant twee redenen om te kiezen voor Amour, die is genomineerd in vijf categorieën. Hij roemt de uitgesproken filmstijl van Haneke. Verder is hij onder de indruk van de manier waarop de regisseur het onderwerp euthanasie ter sprake brengt en de compromisloze visie die hij erover heeft.

Het schrijnende Amour vertelt over een bejaard koppel waarvan de relatie onder druk komt te staan als de vrouw een herseninfarct krijgt. De film won eerder dit jaar al de Gouden Palm, een European Film Award en diverse filmcritici kozen hem tot film van het jaar. In Nederland bezocht afgelopen weekeinde de 200.000e bezoeker de film, een uitzonderlijk aantal voor een Franstalige arthousefilm.

Het zou Verhoeven overigens verbazen als Amour zondag daadwerkelijk de Oscar voor beste film wint, “in Amerika, met hun verouderde opvattingen over euthanasie”. Het drama is overigens wel veruit de favoriet voor het beeldje voor beste buitenlandse film. (MB)

Bron: BuzzE – Beeld: ANP + Filmdepot