Modetrend herfst/winter 2013: part 2

Alhoewel de zomer nog volop aan de gang is, hangen de eerste stukken uit de herfstcollecties alweer in de winkel. Grazia...

Lees ook

Alhoewel de zomer nog volop aan de gang is, hangen de eerste stukken uit de herfstcollecties alweer in de winkel. Grazia zet voor jou de nieuwe modetrends op een rij.

Over de top

Dit seizoen is het niet erg om flink uit te pakken. Goudtinten blinken fel in je gezicht en geven het gevoel dat je rondloopt in een Italiaanse, katholieke kerk. Bling-bling it is.

In de show van het Franse merk Balmain wordt het goud en zilver gemixt met een jaren 80 vibe. De tailles zijn strak ingesnoerd, de schouders, mouwen en heupen daarentegen juist volumineus en opgeblazen. Naast het goud komen ook andere opvallende kleuren terug, zoals metallic groen en paars.

Religie is op dit moment hotDolce & Gabbana gaan voor hun eigen Italiaanse (kitscherige) erfgoed en presenteren een collectie met Maria-afbeeldingen en barokvormen. Ook andere kerkelijke taferelen zijn te zien op de kleding, waarbij de inspiratie komt uit de gouden mozaïeken in de Siciliaanse Kathedraal van Monreale.  Dolce & Gabbana gaan dus terug naar hun roots!

Ook Alexander Mcqueen kiest voor een stukje religie. De creaties zijn bedacht door hoofdontwerpster Sarah Burton terwijl ze hoogzwanger was. Het heeft haar collectie niet in een negatieve zin beïnvloed: het concept is duidelijk terug te zien. De tien creaties zijn opgedeeld in vijf subgroepen: nonnen, priesters, kardinalen, engelen en de kerkelijke gemeenschap. Zal de paus blij zijn met haar ode aan het geloof? We think so!

Roberto Cavalli gebruikt in de collectie van Just Cavalli de geschiedenis van het land Bhutan als inspiratie. De etnische prints lijken op glas-in-lood afdrukken en trekken direct alle aandacht. Toch heeft de kleding ook een hippe, jonge uitstraling doordat de rokken kort zijn, de jassen sportief en de prints zoals de van Cavalli gewend zijn: animal-esque.

Dolce & Gabbana / Alexander McQueen / Just Cavalli

Punk meets grunge

Dit seizoen vindt er een mix plaats van twee ruige, stoere stijlen: punk en grunge. Beiden hebben de Schotse ruit als uitgangspunt, waardoor de jaren 70 en 90 gemakkelijk in elkaar versmelten.

Punk

De naam ‘punk’ is overgewaaid uit de Verenigde Staten waar ze de term gebruikten om een nieuwe muzikale stroming aan te duiden. In Groot-Brittannië, de thuisbasis van The Sex Pistols, transformeerde punk echter van ondergronds tot een ware subcultuur. Spikes, motorjacks, hanenkammen en gescheurde kleding zijn sindsdien niet meer weg te denken uit het straatbeeld.

Grunge

Grunge ontstond in de jaren 90 als een muziekstroming die voortkwam uit de rockmuziek. Vooral de band Nirvana heeft ervoor gezorgd dat grunge op de kaart is gekomen. De houthakkershemden en versleten shirts die Kurt Cobain en zijn bandleden droegen zorgden al snel voor een nieuwe kledingstijl. Ook het halflange haar was onderdeel van de grunge.

In de show van Givenchy komt een vrouwelijke versie terug van het houthakkershemd. De leren rokken in combinatie met het fel gekleurde haar zorgen ervoor dat de outfits een punk-tintje krijgen. Opvallend zijn de bloemenprints die in de collectie  voorkomen. Deze zijn namelijk verre van liefelijk, maar eerder donker en mysterieus.

Ook Donatella Versace gaat in haar show voor een combinatie van leer en de Schotse ruit. De asymmetrische jurken en broeken worden gedragen met leren riemen en puntige staafoorbellen, waardoor de punk-invloeden duidelijk naar voren komen. Donatella zelf noemt haar collectie ‘Vunk‘, een combi van Versace en punk.

Céline en Jil Sander weten hoe ze de punk meets grunge-trend een chique en modern jasje kunnen geven. Céline doet dit met de witte en zwarte biezen aan de randen van de jassen en rokken, Jil Sander door de modellen met achterovergekamd haar en een natuurlijke make-up de catwalk op te sturen.

In de show van Jean Charles de Castelbajac is de rode kleur van de Schotse ruit zo fel dat je even met je ogen moet knipperen. Toch heeft de Franse ontwerper zich niet beperkt tot deze print, want er schrijden ook modellen voorbij in jurken met Madonna-achtige figuren en kruizen. Punks meets grunge meets religion, zou je kunnen zeggen!

Givenchy / Versace / Jean Charles de Castelbajac

Bron beeld: Imaxtree

Laatste nieuws

Zie ook