6 x Dingen die je vaker schoon moet maken

Het griepseizoen is weer aangebroken. Samen met je hoestende en snotterende collega's zit je op kantoor, duimend dat ze...

Lees ook

Het griepseizoen is weer aangebroken. Samen met je hoestende en snotterende collega’s zit je op kantoor, duimend dat ze je niet aansteken. Maar niet ziek worden kan je zelf ook voorkomen met een paar hele simpele aanpassingen. Het enige wat je hoeft te weten is waar de virussen en bacteriën zich verstoppen. Grazia helpt je op weg!

1. Een gedeelde computer
Alles wat veel in contact komt met handen en vingers zitten vol met bacteriën. Het enige wat je hoeft te doen is de muis of het toetsenbord aanraken en vervolgens met je handen aan je neus, mond of ogen zitten om ziek te worden. Ook al is de computer maar door twee anderen gebruikt, haal er toch even een doekje overheen.

2. De deur van de koelkast
Of het de koelkast in je eigen huis is of die op je werk, het handvat wordt de hele dag door aangeraakt. Elk kleine beetje voedsel dat erop komt te zitten zorgt ervoor dat bacteriën zich kunnen voeden en vermenigvuldigen. Bah! Dus: één keer per week even goed schoonmaken.

3. De binnenkant van je auto
Haal wekelijks een doekje over je dashboard heen. Hier worden dankzij de verwarming en airco extra bacteriën op geblazen. Ook bekerhouders zijn een uithangbord voor bacteriën, dankzij voedselresten die zo klein zijn dat je ze niet eens kunt zien. En heb je een kinderzitje? Schoonmaken die handel! Kinderen zijn vaak ziek en raken alles aan.

4. De afstandsbediening
Je hebt vast wel eens gehoord dat de afstandsbediening in een hotel bijna wegloopt van de bacteriën die erop wonen. Maarre, die van jou ook hoor! Hij wordt de hele dag door gebruikt, vaak ook tijdens het eten. En ja, dat zorgt voor groeiende virussen. Maak hem regelmatig schoon, als het even kan met alcoholdoekjes.

5. Je handtas
Je raakt niet alleen de hele tijd het hengsel aan, maar hij wordt ook overal neergezet. Denk bijvoorbeeld aan de toonbank in een winkel of nog erger: de wc-vloer in een café. Als je je tas vervolgens thuis neerzet, verspreid je alle bacteriën. Was je tas als het kan, of maak hem anders schoon met een speciale stof-spray. Hang hem thuis ook aan een haakje, in plaats van neerzetten op de grond, bank of je bed.

6. Je mobiele telefoon
Misschien wel de ergste van allemaal: je mobieltje. Tegenwoordig hebben we hem 24/7 vast. Op de wc, tijdens het eten, in het openbaar vervoer… En zoals we al eerder zeiden: voedselresten zorgen alleen maar voor meer bacteriën. Het is een wonder dat er geen schimmel op mobiele telefoons groeit, zó vies zijn ze. Het is dus belangrijker dan je denkt om hem elke week grondig schoon te maken.

Beeld: Sanoma beeldbank

 

Laatste nieuws

Zie ook