Vrouw belandt in coma door tampon

De Britse Joanna Cartwright had de schrik van haar leven. Ze belandde namelijk door het toxischeshocksyndroom in een com...

Lees ook

De Britse Joanna Cartwright had de schrik van haar leven. Ze belandde namelijk door het toxischeshocksyndroom in een coma van acht dagen en toen ze eenmaal wakker werd, kon ze niets meer herinneren en herkende ze haar familie niet meer.

Coma

In de eerste instantie kampte ze met een aantal klachten die volgens haar het beginstadium waren van een griepje.

Na drie dagen op bed gelegen te hebben, bleek dat er iets veel ergers aan de hand was. Zo had ze ademhalingsproblemen en verloor haar bewustzijn. Met spoed werd ze naar het ziekenhuis gebracht. Eenmaal aangekomen, vertelde de artsen dat als ze het niet overleefd zou hebben als ze langer had gewacht.

Artsen constateerden dat Joanna met het toxischeshocksyndroom kampte, een zeldzame bacteriële aandoening veroorzaakt door een tampon. Ze werd in een kunstmatige coma gebracht en machines hielden haar in leven. Haar lichaam vocht tegen de giftige stoffen in haar lichaam die ervoor zorgden dat haar organen faalden. “Mijn handen waren gezwollen en acht huidlagen kwamen los. Ik verloor de helft van mijn haar en mijn nagels vielen uit. Ik moet er verschrikkelijk hebben uitgezien.”

Herstel

“Toen ik wakker werd uit de coma, wist ik niet wat er aan de hand was. Ik kon me niets meer herinneren. Ze lieten me foto’s van mijn dochters zien, maar ik kon niet op hun naam komen. Hoewel ik ze herkende, kon ik ze toch niet plaatsen. Ik dacht zelfs dat mijn broer mijn vriend was.”, vertelde ze.

Gelukkig keerde haar geheugen tijdens haar herstel snel terug, maar toch kan ze zich niet alles herinneren. “Ik weet niet meer wanneer mijn dochter haar eerste stapjes heeft gezet. De verwerking van dit alles was erg moeilijk, het heeft twee jaar geduurd. Mijn vader is hier komen inwonen. Ik heb intense fysiotherapie moeten volgen om weer te kunnen wandelen en het duurde erg lang voor mijn haar teruggroeide.”

TSS

Het toxischeshocksyndroom is een bacteriële infectie veroorzaakt door bacteriën die normaal op de huid, neus of mond leven. Deze kunnen in je bloedstroom terechtkomen en schadelijke stoffen vrijmaken. Ook beschadigen ze weefsel, waaronder de huid en organen.

 

Laatste nieuws

Zie ook