Zó vaak moet je dus douchen

Voor sommigen is het badritueel iedere dag echt een cadeautje. Terwijl anderen helemaal geen zin hebben om onder de douc...

Lees ook

Voor sommigen is het badritueel iedere dag echt een cadeautje. Terwijl anderen helemaal geen zin hebben om onder de douche te springen na een lange dag werk. We kunnen je alvast vertellen dat het ook niet nodig is om alle dagen van de week jezelf te schrobben. Dermatoloog Joshua Zeichner legt aan BuzzFeed uit dat veel mensen te vaak douchen.

Er zit een luchtje aan

Dat is een gevolg van de sociale en maatschappelijke normen die ons ‘opgelegd’ worden, zegt Zeichner verbonden aan het New Yorkse Mount Sinai Hospital. “Iedereen denkt dat je jezelf per se iedere dag moet wassen, maar dat is absoluut niet nodig. We badderen echt teveel. Mensen blijken gewoon gevoelig voor reclames waarin gesproken wordt over de lekkerste badlotions en fijne zeepjes. Maar je moet er echt rekening mee houden dat teveel badderen helemaal niet altijd zo goed voor je is. Je huid kan er zelfs door beschadigen.”

Douche niet te veel

Zeichner vertelt dat te veel gebruik van warm water je huid doet uitdrogen, waardoor het kan gaan irriteren. “Je wast als het ware de goede bacteriën van je lichaam. Ik wil tegen ouders zeggen dat je niet iedere dag je kinderen in bad moet doen. Als je baby’s en peuters ook blootstelt aan vuil en bacteriën doet hun huid dat alleen maar goed en zorgt het ervoor dat ze op latere leeftijd minder last krijgen van allergieën en aandoeningen als eczeem.”

De dermatoloog vertelt dat drie keer per week douchen echt wel genoeg is. Kun je echt niet zonder je sopje, maak jezelf dan gewoon schoon met een washandje en wat zeep. Nee, dat kan echt geen kwaad. Wat deo onder je oksels en you are good to go!

Beeld: Sony/Sanoma

Laatste nieuws

Zie ook