Wat je liever niet weet over gelnagels

Gelnagels; nu al een van de beste uitvindingen van deze eeuw. Je nagels zijn in mum van tijd droog na het lakken en ze b...

Gelnagels; nu al een van de beste uitvindingen van deze eeuw. Je nagels zijn in mum van tijd droog na het lakken en ze blijven wekenlang mooi. Maar richten die UV-lamp en onverwoestbare laag lak eigenlijk geen schade aan?

Helaas wel. Als je consequent gelnagels draagt, kan dit op termijn flinke problemen met zich meebrengen.

Erg ongezond
We weten al lang dat uv-licht, dat ook in zonnebanken zit, niet het meest gezonde licht is om je lichaam aan bloot te stellen. Dit is dan ook niet anders bij je handen. Laat je eens in de zoveel tijd je nagels doen, dan is er geen nood aan de man. Maar wie iedere paar weken met haar handen in een uv-nageldroger zit, loopt daadwerkelijk gevaar. Er zijn enkele gevallen bekend die huidkanker hebben gekregen door veelvuldig gebruik van de uv-nagellamp.

Voor de thuis-lakkers
Een goede tip om de risico’s te verminderen, is je handen voordat je ze onder de lamp legt, in te smeren met een zonnebrandcrème met een factor. Helaas zal dit weinig zin hebben als je naar een salon gaat, omdat hier je handen goed gereinigd worden voor een behandeling en een eventuele vorige gellaag er afgeweekt wordt met aceton. Geen crème die dat overleeft.

Brakke boel
Naast de lamp is de lak zelf ook niet de meest goede voor de gezondheid van je nagels. Je nagelbed droogt er heel erg van uit, waardoor je eigen nagels enorm broos en dun worden, en snel kunnen breken. Experts raden dan ook aan alleen gelnagels te nemen tijdens vakanties of voor bijzondere gelegenheden.

Voorzorgsmaatregelen
Heel erg verknocht aan je gelnagels en kun je niet zonder? Probeer de schade dan tot een minimum te beperken. Zorg ervoor dat je nagels en nagelriemen zoveel mogelijk gehydrateerd blijven, door ze regelmatig in te smeren met vitamine E-olie. Bij het verwijderen van een oude gellaag is het goed om je vingers eerst in te smeren met nagelriem-olie. Stop ze vervolgens voor je ze in de aceton doopt eerst nog even een badje van vitamine E-olie of kokosolie voor snelle hydratatie.

Beeld: Sanoma Beeldbank

Laatste nieuws