Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

5 Oscar-nominaties die je moet zien

Welke genomineerde films moet je echt gezien hebben? Over een paar weken worden voor de 85e keer de Oscars uitgereikt....

5 Oscar-nominaties die je moet zien

Welke genomineerde films moet je echt gezien hebben?

Over een paar weken worden voor de 85e keer de Oscars uitgereikt. De nominaties zijn bekend en nu is het speculeren wie die felbegeerde beeldjes gaan winnen. In de tussentijd kun je alvast wat genomineerde films in de bioscoop gaan bekijken. Hieronder vijf must-see’s voor echte filmliefhebbers:

LincolnLincoln is in Amerika al een ware hit en is afgelopen donderdag ook in ons land in première gegaan. De film is maar liefst 12 keer genomineerd en dus de grootste kanshebber van de avond.

Abraham Lincoln was de zestiende president van de Verenigde Staten tijdens de Burgeroorlog. Het verhaal gaat over Lincolns strijd om de slavernij af te schaffen. Daniel Day-Lewis’ briljante vertolking van Lincoln heeft hem een nominatie voor Beste Acteur opgeleverd. Verwacht overigens geen spannende actiefilm: de film bestaat grotendeels uit politieke dialogen. Toch is het een indrukwekkende geschiedenisles en terechte genomineerde voor zo veel Oscars. Gaat dat dus zien!

Zero Dark ThirtyDe aanslagen op het World Trade Center in New York zijn alweer meer dan 11 jaar geleden. Na een zoektocht van tien jaar werd het brein achter deze aanslag, Al-Qaeda-leider Osama Bin Laden, doodgeschoten door Amerikaanse commando's. Zero Dark Thirty gaat over deze geheime zoektocht van de C.I.A. naar Bin Laden.

De actiefilm is voor vijf Oscars genomineerd, waaronder Beste Film. Hoofdrolspeelster Jessica Chastain is genomineerd voor Beste Actrice voor haar rol als CIA-agente Maya, die de zoektocht leidt. De film draait nu in de bioscoop. Zeer geschikt om met een man naartoe te gaan!

Silver Linings PlaybookSilver Linings Playbook heeft al acht nominaties in de wacht gesleept. Bovendien is de film genomineerd voor de Big Five: Beste Film, Beste Acteur, Beste Actrice, Beste Regisseur en Beste Scenario. Het is de eerste keer sinds Million Dollar Baby in 2004 dat een film voor alle vijf deze categorieën is genomineerd.

In de film speelt Bradley Cooper een man die alles is kwijtgeraakt: zijn huis, zijn baan en zijn vrouw. Nadat hij acht maanden in een psychiatrische kliniek heeft gezeten, gaat hij weer bij zijn ouders wonen en probeert hij zijn leven weer op orde te krijgen. Dan ontmoet hij de mysterieuze Tiffany, gespeeld door Jennifer Lawrence. Zij is een meisje met haar eigen problemen. Ze belooft hem te helpen zijn vrouw terug te krijgen, maar daar moet hij wel wat voor doen. Deze deal verloopt alleen niet echt volgens plan.

Nieuwsgierig geworden? Silver Linings Playbook draait vanaf 28 februari in de bioscopen.

FlightFlight is ‘slechts’ twee keer genomineerd, maar is zeker de moeite waard. In deze actiethriller speelt Denzel Washington de rol van Whip Whitaker, een piloot die een spectaculaire noodlanding moet maken. Door deze actie redt hij de levens van vrijwel alle passagiers en wordt hij een nationale held. Na onderzoek blijkt echter dat Whip onder invloed was van alcohol en drugs. Er worden dan ook steeds meer vragen gesteld over wat er echt gebeurd is. Oscar-winnaar Denzel Washington is voor zijn vertolking van Whip weer genomineerd voor een beeldje. Flight is nu in de bioscoop te zien.

Les MisérablesLes Misérables is nu al een van de meest besproken films van het jaar. De film is gebaseerd op de gelijknamige musical, die al 28 jaar een wereldwijd succes is. Het verhaal speelt zich af in het 19e-eeuwse Frankrijk. De ex-gevangene Jean Valjean wordt al jaren achtervolgd door agent Javert (Russell Crowe). Het leven van Valjean verandert voor altijd zodra hij de zorg op zich neemt van Cosette (Amanda Seyfried), de dochter van de alleenstaande moeder Fantine (Anne Hathaway).

Les Misérables is een prachtige, indrukwekkende film die terecht acht nominaties heeft gekregen (onder andere voor Beste Film en Beste Acteur). De film draait nu in de bioscoop. Wees wel voorbereid: de film duurt bijna drie uur. Het is ook even wennen dat alle acteurs continu zingen. Anne Hathaway verrast overigens door de fantastische scene waarin ze I Dreamed A Dream zingt.