Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Van Deutekom wint Expeditie Poolcirkel

HILVERSUM - Paulien van Deutekom is de winnares van Expeditie Poolcirkel. De voormalig profschaatsster wist in de finale...

Van Deutekom wint Expeditie Poolcirkel

HILVERSUM - Paulien van Deutekom is de winnares van Expeditie Poolcirkel. De voormalig profschaatsster wist in de finale van het avontuurlijke AVRO-programma eerder dan acteur Frederik Brom het Viking Island in Noorwegen te bereiken.

Amanda Krabbé eindigde als derde in de finale. Zij was halverwege een steile klim op de mountainbike de uitputting nabij en moest de strijd staken.

Paulien van Deutekom (31) hield aan de expeditie door Spitsbergen, Finland, Zweden en Noorwegen 22.500 euro over. "Het prijzengeld komt goed van pas, want ik studeer nog 2 jaar lang pedagogische wetenschappen. Met die studie was ik tijdelijk gestopt tijdens het schaatsen", vertelt Paulien enthousiast.

Kijkers zagen hoe Paulien en Frederik in de laatste aflevering van Expeditie Poolcirkel uit een helikopter werden gedropt in de ijskoude zee, waarna ze met jetski’s vlaggen moesten verzamelen van de landen waar ze geweest waren en naar land moesten zwemmen. "Het was erg lastig zwemmen met flippers en een droogpak. Ik voelde me echt een kluns", blikt Paulien terug.

"Het was een close finish. Frederik zat me op de hielen. Toen we het water moesten overzwemmen naar het Viking Island hield ik rekening met de sterke stroming en lette ik goed op of ik niet te ver afdreef. Met deze strategie ben ik iets op Frederik ingelopen."

Paulien noemt Frederik een geduchte tegenstander. "Frederik lag tijdens het jetskiën iets voor. Toen hij een afslag miste, was ik blij. Maar ik vergooide mijn voorsprong bijna weer gelijk, omdat ik bij het aanmeren aan een boei gas gaf in plaats van op stop drukte."

De voormalig wereldkampioen allround zette vorig jaar een punt achter haar schaatscarrière. Expeditie Poolcirkel was het eerste tv-programma waarin ze als Bekende Nederlander optrad. "Ik zou gelijk weer aan zoiets meedoen, als het concept bij me past. Nu sliepen we in tenten, heel primitief, daar hou ik heel veel van", zegt Paulien. Ze vond het ook heel prettig dat groepsleden elkaar niet hoefden weg te stemmen en dat de zware afvalrace puur was gebaseerd op strategie en sportieve prestaties. Hopelijk hoeft ze in een ander tv-programma niet opnieuw te bungeejumpen, want ze krijgt de bibbers van grote hoogtes.

De topschaatsster heeft vriendschappen gesloten in het hoge noorden. "Met een paar mensen uit de groep heb ik nog leuk contact, vooral met het groepje dat tot het einde overbleef. Charlie Dagelet is geweldig en Amanda Krabbé is een bikkel. Vrijdag 1 februari rij ik met Frederik de alternatieve elfstedentocht op de Weissensee om met andere schaatsers van Skate4Air geld in te zamelen voor de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting."