Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Weisz en Grives blij met controversiële film

AMSTERDAM - Géza Weisz en Imanuelle Grives maken allebei min of meer hun debuut met de film Alleen maar nette mensen, ee...

Weisz en Grives blij met controversiële film

AMSTERDAM - Géza Weisz en Imanuelle Grives maken allebei min of meer hun debuut met de film Alleen maar nette mensen, een verfilming van controversiële het boek van Robert Vuijsje. Maar de twee zijn niet bang voor de reacties, vertellen ze aan dagblad Sp!ts.

De film gaat over de Joodse David (Weisz) die per se een zwarte vriendin wil. Die vind hij in Rowanda (Grives), een nogal stereotype jonge vrouw uit de Bijlmer. "Niet iedereen zal het met de film eens zijn", aldus Weisz. "Maar dat geldt voor elke film die je maakt. Hopelijk maakt eventuele discussie alleen maar meer mensen nieuwsgierig naar wat we gemaakt hebben. En misschien zet het zelfs mensen aan tot nadenken over hoe ze met anderen omgaan."

Grives las het veelbesproken boek pas vlak voor haar auditie. "Ik had daarvoor eigenlijk geen behoefte aan die confrontatie. Ik ben een zwarte vrouw, ik was bang dat het me te veel zou raken. Maar toen ik auditie mocht doen, vond ik wel dat ik moest weten waar ik het over had."

Het viel haar niet tegen. "Het is niet racistisch, omdat Vuijsje niemand spaart. Maar confronterend is het wel. Hij pakt alles en iedereen: donker, blank, joods, Surinaams, Afrikaans. En het is ook dom als mensen denken dat alle Joden en Surinamers zo zijn. Er is ook hopelijk niemand die gelooft dat iedereen in Den Haag erbij loopt als in Oh Oh Cherso."