Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Whoopi Goldberg: 'Sister Act wordt een feest'

Grappige nonnen, vrolijke muziek, goede grappen... Volgens Whoopi Goldberg wordt de musical Sister Act een groot succes...

Whoopi Goldberg: 'Sister Act wordt een feest'

Grappige nonnen, vrolijke muziek, goede grappen... Volgens Whoopi Goldberg wordt de musical Sister Act een groot succes in Nederland.

Een curriculum vitae zoals die van Whoopi Goldberg, daarvan zijn er maar weinig. Op de schoorsteenmantel van de Amerikaanse actrice (56) pronkt namelijk niet alleen een Oscar, maar ook een Grammy, een Golden Globe én een Emmy.

Je zou misschien denken dat een succesvolle actrice met zo’n waslijst aan prijzen – en meer dan vijftig films op haar naam - op een bepaalde leeftijd wel de benen omhoog gooit en achterover leunt, maar dan ken je Whoopi niet.

Sister ActNee, de Amerikaanse heeft nog steeds niet haar handen vrij. In eigen land is ze momenteel te zien als talkshowhost bij The View waar ze interessante gasten interviewt. Zo waren afgelopen maandag president Barack Obama en zijn vrouw Michelle nog te gast bij de actrice. Ook buiten de landgrenzen laat Whoopi weer van zich horen. Samen met Joop van den Ende produceert ze namelijk de Nederlandse versie van Sister Act die vanaf 2 maart 2013 te zien is in het Circustheater in Scheveningen.

In Theater Mogador in Parijs, waar Whoopi net de première van de Franse Sister Act heeft bijgewoond, vertelt de actrice met haar vrolijke rastalokken vol enthousiasme over haar samenwerking met Joop. “Joop is echt zoals hij is. Grappig, maar ook toegewijd. Hij weet precies wat hij wil en ik ook.” Whoopi heeft van Joop dan ook alle vrijheid gekregen om zich vanaf de zijlijn te bemoeien met alles. Van de kleding en de muziek tot de musical zelf. Daarnaast kijken ze ook samen naar de grappen, want die worden aangepast voor een Nederlandse groove.

Joop van den Ende en Whoopi Goldberg met cast Franse Sister Act

Vreemd is het niet dat Stage Entertainment van Joop Van den Ende Whoopi heeft benadert als co-producer. De actrice speelde in 1992 de hoofdrol van casinozangeres Deloris in de award winnende filmhit Sister Act. Het maakte haar in een klap wereldberoemd. “Het was een fantastische filmklus. Ze boden me een rol aan, ik nam het aan en de mensen vonden het een geweldige film. Uiteindelijk maakten we Sister Act 2 en werd ik ook gevraagd voor andere rollen.”

Een leven als nonAls Whoopi terugdenkt aan haar optreden als non in Sister Act wordt ze blij. “De rol als non was wel vreemd, maar ik kon ‘m wel goed vertolken omdat ik ook naar een katholieke school ging. Daarom was ik ook wel weer blij met deze rol. Bovendien wilde ik vroeger altijd een non worden, maar mijn begeleider zei dat het niet mijn leven zou zijn. Later toen ik beroemd was, kwam ik haar nog een keer tegen en toe zei ze: 'Zie je wel! Had je dit kunnen bereiken in het klooster? Ik denk het niet.'”

Het grote verschil tussen de musical en de film – behalve dat het live is – is dat het twee verschillende verhalen zijn. “De Doloris die ik speelde was al aan het einde van haar carrière, de Deloris in de musical is veel jonger en staat aan het begin van haar carrière. Hierdoor is de musical meer hoopvol. Bovendien kan de jonge Deloris zingen. Eigenlijk was de rol die ik speelde namelijk bedoeld voor Bette Midler. Ze moesten het voor mij veranderen omdat ik niet kon zingen.”

Succes in NederlandWhoopi is er van overtuigd dat de musical in Nederland een succes wordt. “Zelfs een calvinistisch land gaat Sister Act waarderen. De Nederlanders gaan lachen en niet proberen hun lach in te houden door het te verbergen met een kuchje. Ze gaan lol maken en het geweldig vinden.” Voor Carolina Dijkhuizen, de Nederlandse Deloris, heeft Whoopi nog een advies. “Ze moet niet naar de film en andere musicalproducties kijken. Het is haar klus, zij moet uitvinden hoe haar Deloris is en hoe ze haar neer wil zetten. Als ze dat eenmaal heeft uitgevonden, dan komt het goed. Want als Deloris niet werkt, dan werkt de musical ook niet.”

Carolina Dijkhuizen en Whoopi Goldberg

Whoopi vertelt dat ze voorlopig nog lang niet met pensioen gaat. Nee, ze houdt van produceren en als er nieuwe musicals op haar pad komen, grijpt ze die met beide handen aan. "Maar daarnaast houd ik ook zoveel van andere dingen. “Ik vind acteren nog steeds leuk, ik houd van schrijven...Ik denk dat het goed is zo veel mogelijk dingen te doen in je leven, omdat het je plezier geeft. Mij in ieder geval wel."

De musical Sister Act is vanaf 2 maart 2013 te zien in het Circustheater in Schevingen en gaat over diva Deloris van Cartier (Carolina Dijkhuizen). Nadat zij getuige is van een criminele afrekening zoekt ze noodgedwongen haar toevlucht in een klooster met weinig stemvaste nonnen en een bijzonder strenge Moeder Overste (Simone Kleinsma). Deloris helpt haar ‘zusters’ hun stem te vinden en herondekt daarbij ook onverwachts haar eigen stem. Een hilarisch en hemels verhaal dat zich afspeelt in het meest swingende klooster van Nederland.

Kijk voor meer informatie op: www.musicals.nl/sisteract

Beeld: ANP / Serge Arnal / Joan Marcus / Polle Willemsen / Gover de Roos