Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

'Kritiek Sonja Barend voelde als mokerslag'

AMSTERDAM - Paul de Leeuw heeft een roerig tijd achter de rug. Hij werd 50, presenteerde Paul!, schreef een kookboek, ma...

'Kritiek Sonja Barend voelde als mokerslag'

AMSTERDAM - Paul de Leeuw heeft een roerig tijd achter de rug. Hij werd 50, presenteerde Paul!, schreef een kookboek, maakte het theaterprogramma Poephoofd en ging de grens over naar België voor Manneke Paul.

En dat werd weer allemaal gefilmd voor de documentaire De Entertainer.

De Leeuw kreeg ook de nodige kritiek te verwerken. Zo zei Sonja Barend dat Paul misschien maar een jaartje vrijaf moest nemen om zich te bezinnen op een nieuw programma. "Dat kwam als een mokerslag. Maar als ik het nu terugzie, vind ik het veel minder heftig dan dat ik het destijds ervaren heb. Sonja geeft eigenlijk wel een goed advies, maar ik heb dat zo niet geïnterpreteerd."

In de documentaire is niet alles te zien. "Ik had met mijn man afgesproken dat ons privéleven niet gefilmd mocht worden. En verder zijn een paar momenten niet gefilmd: een belangrijk overleg met de VARA, en ook Joop van den Ende heeft op een gegeven moment gezegd: nu de camera's uit. Je praat toch anders met de camera's erbij."

En als er wel gefilmd werd, hoefde De Leeuw zich niet in te houden. "Nee. In het het begin keek ik veel in de camera, maar op een gegeven moment had ik niet eens meer door dat ze er waren en dacht ik: ‘O, zijn ze er al weer?'"