Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

André Hazes komt tot leven in Hij Gelooft in Mij

Met de musical _Hij Gelooft in Mij_ is André Hazes voor heel even terug. André Hazes was een icoon. Iedereen kende hem e...

André Hazes komt tot leven in Hij Gelooft in Mij

Met de musical _Hij Gelooft in Mij_ is André Hazes voor heel even terug.

André Hazes was een icoon. Iedereen kende hem en het respect was groot. Dat bleek wel uit de massale aandacht toen hij in 2004 overleed. In hét stadion van zijn stad, de Amsterdam ArenA, kwamen 50.000 mensen bijeen om de laatste eer te bewijzen aan deze volkszanger. Bovendien volgden ruim 5 miljoen kijkers de plechtigheid op tv.

Hij Gelooft in MijMet dat moment begint én eindigt de nieuwe Nederlandse musical Hij Gelooft in Mij, die zondag in het DeLaMar Theater in Amsterdam onder toeziend oog van tout bekend Nederland in première ging. Een ontroerend verhaal over het leven van André Hazes met zijn derde en laatste vrouw Rachel van Galen, die op 15-jarige leeftijd als een blok viel voor haar 20 jaar oudere idool en daarna zielsveel van de persoon André is gaan houden.

De twee maakten in hun vijftien jaar huwelijk veel hoogte-, maar ook minstens zo veel dieptepunten mee. Het zijn vooral de dramatische momenten die de boventoon voeren in de musical. Zijn drankgebruik, onzekerheden en spanningen, het verdriet om zijn overleden vriend Tim Griek, zijn uiteindelijke doofheid; het komt allemaal aan bod, gezien door de ogen van André’s steun en toeverlaat Rachel. Het is een verhaal over de liefde tussen die twee, die keer op keer ten onder dreigde te gaan, maar uiteindelijk toch altijd overeind bleef.

Groot cadeauDochter Roxeanne is blij met het eindresultaat. “Het is het leven van papa eerlijk verteld. En misschien gaan de mensen mama nu ook eens met andere ogen zien. Ik bedoel: hoe lief ze voor papa was en wat ze allemaal voor hem oploste, waardoor de buitenwereld haar ten onrechte ging zien als een keiharde”, vertelt ze na afloop. “Dit is zo’n groot cadeau wat we krijgen.”Precies papaGrote indruk maakt vooral Martijn Fischer, de acteur en zanger die in de huid van André Hazes kruipt. Hij lijkt als twee druppels water op André en zingt al zijn zo bekende liedjes, die als een rode draad door de musical heen zijn gevlochten, vol overgave. “Martijn is precies papa”, aldus Roxeanne. Zet Chantal Janzen als Rachel ernaast en het plaatje is compleet. Ze heeft zich voor de gelegenheid een heus Rotterdams accent aangeleerd, dat na een paar minuten vanzelf went. Ze brengt de dilemma’s waarmee Rachel worstelde overtuigend over op het publiek, maar laat ook weer zien dat komedie haar heel goed ligt. Met een paar kleine grappen en grollen zorgt ze voor wat lucht in het verder erg zware verhaal.

De allerlaatste scène in de ArenA, waarin André een staande ovatie krijgt van tienduizenden fans, zorgt net als acht jaar geleden voor kippenvel. “André Hazes was een nationale held van internationale allure”, weet producent en voormalig manager Joop van den Ende het treffend te verwoorden. Met de voorstelling Hij Gelooft in Mij is deze held voor heel eventjes weer bij ons.

Hij Gelooft in Mij is exclusief te zien in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Kijk voor meer informatie en de kaartverkoop op de website.

Foto 1+ 2: Roy BeuskerFoto 3: ANP