Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Nostalgische gevoelens bij musical The Little Mermaid

Vrouwonline bezocht de nieuwe musical _The Little Mermaid_ en sprak hoofdrolspeler Tommie Christiaan. Het script mag dan...

Nostalgische gevoelens bij musical The Little Mermaid

Vrouwonline bezocht de nieuwe musical _The Little Mermaid_ en sprak hoofdrolspeler Tommie Christiaan.

Het script mag dan iets gewijzigd zijn ten opzichte van de wereldberoemde tekenfilm, maar verder kom je met exact hetzelfde blije gevoel het theater uit als dat je vroeger had bij de aftiteling van de dvd, of zelfs ouderwetse videoband. Disney’s The Little Mermaid, ook wel De Kleine Zeemeermin, is nu te zien als musical!

Er was eens...Van alle Disney Classics die er in de loop der jaren gemaakt zijn, is De Kleine Zeemeermin een van de populairste films. Wie kent niet het verhaal van de jonge, roodharige zeemeermin Ariël, dochter van zeekoning Triton, die in de diepe wateren van de oceaan niet kan aarden. Ze is gefascineerd door mensen en verlangt naar een leven met hen op het vasteland. Tijdens een van haar expedities ‘naar boven’ spot ze prins Erik, op wie ze bij de eerste aanblik smoorverliefd wordt. Als ze hem redt van een verdrinkingsdood wil ze nog maar één ding: voor altijd bij hem zijn. Ariël heeft er alles voor over om die droom te verwezenlijken; ze is zelfs bereid haar stem te verkopen aan de gemene zeeheks Ursula...

DroomrolTessa Sunniva van Tol mag de rol vertolken die ieder jong meisje wel zou willen hebben: zeemeermin Ariël. Het is haar allereerste hoofdrol in een musical, maar waar je haar misschien wel al van kent, is haar tweede plaats in het tv-programma So You Wanna Be a Popstar. Het leven als musicalster bevalt haar tot nu toe goed, vertelt ze: “Eigenlijk valt alles wel mee. Ik dacht van tevoren dat het heel zwaar en intensief zou worden. Dat is het ook wel, maar ik geniet echt van elke seconde. Het is echt te gek.” De rol lijkt Tessa op haar lijf geschreven: haar prachtige stem doet niet onder voor die van Laura Vlasblom, die de Nederlandse versie van de film jaren geleden inzong.

Prins ErikTommie Christiaan speelt droomprins Erik en ziet in hem veel van zichzelf terug. “Ik kan de ideale schoonzoon zijn als het moet. Ik ben goed opgevoed, maar ik zie mezelf niet als het prinselijk type. Wat leuk aan Erik is, is dat hij onstuimig is en liever leeft op zee. Hij wil niets opgelegd krijgen. Wat dat betreft lijken we wel op elkaar”, legt hij uit. De inmiddels ervaren musicalster heeft samen met de regisseur van The Little Mermaid gewerkt aan zijn rol. Een mooie ervaring: “Ik heb de kans gekregen om het karakter compleet opnieuw te ontwikkelen. We zijn totaal afgestapt van hoe prins Erik op Broadway was, dus het is een heel eigen versie. Het is heel bijzonder om deel uit te hebben gemaakt van het creatieproces”, aldus Tommie.

Onder en boven waterIn The Little Mermaid wordt constant geswitcht tussen de onderwaterwereld en het vasteland. Om dit contrast zonder echt water te creëren, wordt gebruik gemaakt van diverse mooie technieken. Zo zweven de hoofdrolspelers aan heel dunne, bijna onzichtbare kabels in de lucht om zo het zwemmen na te bootsen en staat hun haar op die momenten kaarsrecht omhoog. Mooie lichteffecten, het geluid van de ruisende zee en een zeeblauw decor maken het helemaal af. Noemenswaardig is ook Marjolein Touw, die Ursula vertolkt en grote indruk maakt. Ze is geknipt voor de rol als boze zeeheks die Ariël haar stem weet af te troggelen. Juan Wells, die krab Sebastiaan speelt, is bovendien hilarisch in zijn knaloranje kostuum.

Tijdloos verhaalHoewel je in het begin even moet wennen aan de in een camouflagekleur gehulde crew die rondrent met vissen op een stokje en de tentakels van Ursula handmatig bedient, word je al snel meegezogen in het nostalgische verhaal van het meisje dat haar vader trotseert om haar grote liefde voor zich te winnen. “De muziek is zo bekend en het is een tijdloos verhaal waarin iedereen wel iets herkent”, zegt Tommie. “Er komen veel stereotypes naar voren waar je je toch wel mee kan identificeren. Voor je hart kiezen is de slogan van de show, daar is Disney heel goed in. Deze musical is een allesomvattend gebeuren.”

Zelf gelooft de acteur en zanger echter niet in happily ever after. Hoewel hij in Zorro-tegenspeelster Michelle Splietelhof zijn droomprinses gevonden lijkt te hebben, leeft hij liever in het nu. “We’re happy. And that’s fine. Ooit wil ik vast wel trouwen, maar vooralsnog liggen er geen concrete plannen op tafel. We genieten gewoon lekker van het leven, ons vak en van elkaar.”

The Little Mermaid reist tot en met 26 augustus door het land. Vanaf 5 september staat deze musical vast in het Beatrix Theater in Utrecht. Kijk voor data, locaties en meer informatie op www.musicals.nl.

Foto's: Deen van Meer © Disney