Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Voetbalvrouw Winonah de Jong heeft er vertrouwen in

Vrouwonline.nl sprak met Winonah de Jong, de vrouw van Oranje-voetballer Nigel de Jong. Voetbalvrouw Winonah de Jong wis...

Voetbalvrouw Winonah de Jong heeft er vertrouwen in

Vrouwonline.nl sprak met Winonah de Jong, de vrouw van Oranje-voetballer Nigel de Jong.

Voetbalvrouw Winonah de Jong wist helemaal niets van voetbal af toen ze haar huidige man, voetballer van het Nederlands elftal Nigel de Jong, tegen het lijf liep. “Door hem ben ik me er maar in gaan verdiepen. Ik vind het belangrijk dat je je interesseert voor wat je partner allemaal doet, dat is voor mij gewoon logisch”, vertelt ze.

Als voetbalvrouw gaat dat natuurlijk vrij ver. Winonahs hele leven en dat van haar gezin draait inmiddels om de sport. Samen met hun twee kinderen, dochter Isaura-Siënna (2007) en zoon Kyan (2009), wonen Nigel en Winonah in Manchester in Engeland, waar Nigel bij Manchester City speelt. Winonah zit regelmatig op de tribune als haar man zich in het zweet werkt. “En ik vind het nog leuk ook!”

Heen en weerMomenteel verblijft het gezin De Jong een tijdje in Nederland. Nigel zit met zijn maatjes van Oranje in Polen en Oekraïne voor het EK voetbal dat daar vandaag van start gaat. Winonah is hier lekker dichtbij haar familie, maar vindt het belangrijk om wel haar eigen plekje te hebben. “We hebben hier bewust een huis gekocht. Om met twee kleine kinderen steeds in een hotel of bij familie te zitten als we in Nederland zijn, vind ik zelf niet zo prettig.”

Tijdens de groepsfase van het EK, die uit drie wedstrijden bestaat, vliegt ze heen en weer naar Charkov in Oekraïne om haar man en zijn teamgenoten aan te moedigen. “Mochten ze doorgaan, wat we natuurlijk allemaal hopen, spreken we met alle andere voetbalvrouwen af hoe we erheen gaan. Het is natuurlijk het leukst om met z’n allen op de tribune te zitten. Het hangt van de trainer af of we dan ook daar mogen blijven.” Winonah heeft er vertrouwen in dat het onze jongens dit jaar gaat lukken om kampioen te worden. “Twee jaar geleden op het WK waren we zo close, dus ik heb eigenlijk het idee dat we het NU moeten gaan pakken. Ik heb er zeker een positief en goed gevoel over.”

Voetbalvrouwen onder elkaarHaar band met de andere voetbalvrouwen is goed, zegt ze enthousiast. “We zijn met de jongens op trainingskamp geweest naar Lausanne en dan zie je elkaar allemaal weer, met de kinderen erbij. Dan is het een grote familie, hartstikke leuk. Ik verheug me er altijd op om weer bij elkaar te zijn. We zitten toch allemaal in verschillende landen en je ziet elkaar heel weinig, bijna nooit eigenlijk. Als het dan weer eens zover is, is het direct weer heel gezellig.”

Nu de mannen in het buitenland zitten, hebben de voetbalvrouwen regelmatig contact met elkaar. “Er zijn een paar meiden met wie ik graag een kopje koffie ga drinken of met de kinderen het park in ga. De meesten zijn nu ook in Nederland en dan zoek je elkaar toch op. Vooral met Sabia, de vrouw van Khalid Boulahrouz, Charlotte-Sophie Heitinga en Bouchra van Persie kan ik het leuk vinden.”

ClichébeeldWinonah trekt zich niets aan van het algemene clichébeeld dat mensen van voetbalvrouwen hebben. “Het is er nou eenmaal, dat help je moeilijk uit de wereld. Mensen hebben vaak vooroordelen, dat hou je gewoon niet tegen. Ik stoor me er niet aan.” Ze heeft er echter niet altijd zo makkelijk over gedacht. “In het begin, jaren geleden toen ik net met Nigel was, kon ik me nog weleens willen verdedigen of mijn man willen verdedigen”, geeft ze toe. “Maar dat doe ik al jaren niet meer. De mensen die mij kennen en die mij leren kennen, weten hoe ik in elkaar zit en dat is het belangrijkst voor mij.”

Nu haar kinderen wat ouder worden, heeft Winonah wat meer tijd om haar eigen activiteiten te ontplooien. Zo is ze fashion editor van Fabulous Football Magazine, een blad voor en door voetbalvrouwen. Ook zet ze zich in voor het goede doel, als ambassadrice van SOS Kinderdorpen. “Ik begin nu een beetje mijn eigen ding te doen. Uiteindelijk is het wel mijn doel om een heel eigen carrière op te bouwen, maar nu gaat mijn gezin voor alles.”

Zware jeugdZelf had Winonah een zware jeugd in Suriname. Toen ze 7 was, vertrok haar moeder naar Nederland en woonde ze bij verschillende families. Daar werd haar constant duidelijk gemaakt dat ze geen onderdeel van het gezin was. “Mijn moeder stuurde geld en daar werden mijn spulletjes van gekocht. Als het geld op was, had ik pech”, vertelde ze daarover in het blad Helden. “Volgens mij wilde ik normale dingen voor een klein meisje: met vriendinnetjes spelen, naar school gaan. Helaas was mij dat niet gegund. En als je zo jong bent, weet je niet wat wel en niet hoort.”

Die tijd heeft haar gevormd tot wie ze nu is. “Het leert je met het leven omgaan”, legt ze uit. “Elke keer als ik daaraan denk, houdt het me met beide benen op de grond. Het is ook een van de redenen waarom ik er nu heel bewust voor kies om er voor mijn kinderen te zijn. Ik wil hen het gevoel geven dat zij het belangrijkst zijn. Als mijn gezin en mijn moeder gelukkig zijn, ben ik dat ook. Zij staan op nummer 1, de rest is bijzaak.”

Winonah de Jong houdt gedurende het EK een fotoblog bij op de website van het blad Life After Football. Ze laat zien wat ze allemaal beleeft rondom het EK voetbal en showt je alle ins & outs. Volgen dus!

Beeld: Life After Football